SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1211 Städa datorn

Arkiv > 2012

Städa datorn


En dator som är ny känns pigg och snabb. Med tiden samlas mer och mer i datorn och det går all långsammare. Tycker du datorn är seg, och har du svårt att hitta dina dokument? Då kan det vara dags för en storstädning.
Städa skrivbordet och uppdatera dina mappar. Kontrollera att du har de mappar du behöver under Dokument och Bilder. Fundera lite på hur du har organiserat dina dokument. Kanske vill du slå ihop några mappar, eller dela upp andra. Har du säkerhetskopierat det du inte vill bli av med? Flytta alla dokument du inte arbetar med ofta bort från skrivbordet och in i de mappar där de hör hemma. Släng bort sånt du inte vill spara. Har du fullt med genvägar till länkar, mappar och program på skrivbordet? Fråga dig om alla behöver vara där. Det är bara sånt du använder ofta som bör ta upp plats här. Du kan också samla flera genvägar med funktioner inom samma område i mappar.  Det gör det faktiskt lättare att hitta dem. Du kan också placera olika typer av genvägar på särskilda platser. Jag har t.ex. allt som rör bilder läng högerkanten, länkar till bruksanvisningar nere till vänster, o.s.v. (kopplar du in dig på en extern skärm eller projektor, kan allt hoppa runt igen). Det här gör inte datorn snabbare, men du kan kanske jobba lite snabbare.
Överflödiga program? Har du lagt in många program för att prova, men sedan inte just använder dem, så är det idé att rensa bland programmen. Där kan också finnas provprogram, som fanns i datorn, när du köpte dem, och som gått ut för länge sedan. Titta under Alla program, för att se vad du har i datorn, För att ta bort program måste man göra på rätt sätt. Det är inte bara att dra ikonen till papperskorgen.
Det kan finnas en särskild ikon som heter Avinstallera … eller något sådant, när man öppnar programmappen. Då klickar man på den och följer den guide som startar.
Lite enklare program brukar inte ha någon sådan funktion. Då öppnar man Kontrollpanelen och väljer Avinstallera program under rubriken Program. Då kommer en lista på alla program som finns i datorn. Läs igenom den och se om du hittar något program du vet att du inte använder. Markera det och klicka på avinstallera. Det kan ta lite tid och man kan behöva vara uppkopplad till Internet.
Städa i Autostart. Det finns flera program som är inställda på att starta automatiskt när man startar datorn. Sedan körs dom i bakgrunden för att kunna starta snabbt, när de behövs. Detta gör att det tar längre tid att starta datorn, och det kan också sega ned den något. Det är inte så lätt att veta vad som behövs. Det finns en massa småprogram som måste startas med datorn. Man kan i alla fall känna igen några. T.ex. en webbläsare man normalt inte använder, eller Messenger om man inte brukar chatta. Sådana kan man lugnt stänga av. Programmen finns ju kvar och man kan starta dem när de behövs, även om det tar lite längre tid.
Under Program i Kontrollpanelen hittar jag i Vista rubriken Ändra vilka program som startas automatiskt. Jag kommer inte vidare den vägen, då Windows Defender öppnas och åtgärderna är blockerade. I Windows 7 finns inte ens den rubriken.  
Det finns gratisprogram som kan hjälpa att se vad som är nödvändig, men det finns också en väg i Windows:
Klicka på startknappen och skriv msconfig i sökfältet. Välj under program och inte fil. Klicka på msconfig.exe. (det behövde inte jag) gå in under fliken Autostart för att se vad som startar automatiskt med Windows. Gå igenom listan och leta upp sånt du vet inte behöver startas i förväg och klicka bort bocken i rutan. Se till att inte ta bort ditt antivirusprogram, Windows, skärmen eller musen. Klicka på Verkställ och sedan OK och starta om datorn. Det kan variera hur det ser ut beroende på dator.
Kör en diskrensning. Under Kontrollpanelen, System och säkerhet, Administrationsverktyg hittar man Frigör diskutrymme. Där får man hjälp att ta bort en massa småskräp, som tillfälliga filer från hämtningar och cookies, webbhistorik mm. Klicka Det verkar inte hända någonting, men en skanning startas, och efter en stund kommer en lista på vad som kan tas bort. När man markerar en filtyp, visas en beskrivning nedanför i rutan. Till höger i listan kan man se hur mycket man kan spara. Papperskorgen kan innehålla mycket. Temporära filer kan man alltid ta bort. Gamla installationsfiler gör ingen nytta. Däremot kanske du vill ha kvar dina miniatyrer. Men de återskapas när du behöver dem. Gå igenom listan och bocka för vad du vill ta bor. Klicka på OK när du är klar och du har fått mer utrymme på hårddisken. Då är det dags för nästa åtgärd.
Defragmentera hårddisken. Data lagras på hårddisken där det finns ledig plats. Man raderar, sparar nytt och så småningom kan det bli ganska rörigt med filer splittrade på många platser. Det finns en funktion som flyttar om så att saker som hör ihop sparas tillsammans. Men hittar den på samma plats som ovan: Kontrollpanelen, Administrationsverktyg.  Programmet kontrollerar hur det ser ut på hårddisken och ger rådet att defragmentera om det behövs. Man kan gott klicka på Defragmentera i vilket fall, det gör ingen skada. Man kan också schemalägga den här åtgärden, t.ex. en gång i veckan kl. 01. Är inte datorn på då, sker defragmenteringen nästa gång datorn startas. Gör man det så pass ofta, så märker man det inte medan man gör annat. Då hinner inte hårddiken fragmenteras nämnvärt mellan rensningarna
Det finns program som hjälper dig med allt det här (utom att städa i skrivbord och mappar). Ett populärt och säkert gratisprogram är Ccleaner som brukar finnas på skivor som följer med datoridningar. Man hittar det också som länk på tidningarnas webbsidor. Man kan välja svenska som språk. Där får man lite bättre kontroll på vad man gör, och det finns också mer avancerade saker man kan göra. Du kan t.ex. få hjälp att radera en hårddisk, så men inte kan återskapa det som fanns på den. Det bör man göra om man säljer en begagnad dator.
I senaste numret av PC för Alla finns programmet på skivan och en hel artikel om hur man använder det. Har du inte tidningen kan du ju köpa ett lösnummer, annars har du den kompletta tidningen på nätet gratis som medlem i SeniorNet. Logga in på SeniorNet Swedens hemsida och gå till Rabattjägaren så hittar du hur du gör.

Lycka till med julstädningen!
Birgitta Avholm, SeniorNet Uppsala

Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn