SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1102 Bilder, grunder

Arkiv > 2011

Bilder i datorn

Idag, när nästan alla kameror vi använder är digitala, är det naturliga verktyget för att hantera bilder datorn.
Med datorn kan du:
Lagra
Sortera
Justera
Redigera
Återskapa och reparera
Visa
Dela
Skapa helt nya
Digitala bilder
För att datorn skall kunna förstå en bild måste den vara digital, dvs. vara omvandlad till ettor och nollor. Sedan skall det finnas ett bildprogram för att se och arbeta med den.
Det finns olika filformat för bilder. Det som de flesta kameror använder är ett komprimerat format, JPEG, och det använder vi oftast i datorn också. Man har flera gånger försökt införa bättre format. Just nu är ett nytt på gång. Segheten på marknaden är dock stor, så det har inte lyckats. Andra format, som kan vara bättre i speciella fall finns. Det finns enkla program som kan konvertera bilderna till de flesta format.

Upplösning och storlek
Bilden delas upp i en massa punkter (egentligen små kvadrater), pixlar, som alla är bestämda till plats, färg och ljusstyrka. Ju fler pixlar en bild har i höjd och bredd, desto finare detaljer kan återges. Det kallas bildens upplösning. Den mäts i punkter per tum, på engelska blir det ppi. För att se bra ut på skärmen behövs bara 72 ppi. För att skriva ut i bra kvalitet behövs 300.
Bildens storlek bestäms av hur många pixlar den innehåller, och fler pixlar ger större filstorlek i Kb. Bilden kan visas större på skärmen eller skrivas ut på större papper, men då minskar upplösningen, och till slut "pixlar" bilden, dvs. man ser de enskilda pixelfyrkanterna.

Färger
På skärmen visas färger med ljus av olika våglängd, liksom kameran eller skannern och våra ögon uppfattar det. Datorn använder Rött, Grönt och Blått ljus; RGB. Med dem i lagom blandning kan man få alla färger. Lika mycket av alla tre ger vitt ljus. Svart är att stänga av ljuset.
Skall man däremot skriva ut eller trycka en bild använder man färgstoff, som suger åt sig vissa våglängder och reflekterar andra. Det är vad man använder när man t.ex. målar med färg på papper. Det vet ju alla att man inte kan få alla färger med rött grönt och blått. Då använder man Cyan (en blå ton) Yellow (gul) och Magenta, (en rödaktig ton). Det är vad som finns i skrivarens färgpatroner. Dessutom helst en svart också, för att få riktigt svart. K står för den. Då har man alltså CYMK. Blanda alla för svart. Ingen färg ger vitt (på vit bakgrund). (Du kan alltså inte skriva ut vitt på färgat papper och färgerna får såklart en annan ton, då papperet lyser igenom, särskilt i ljusa partier).

Till och från datorn

Få in bilder i datorn
Det finns flera sätt att få bilder till hårddisken:
Trådlöst via t.ex. BlueTooth från apparater som stöder det. Vanligt på mobiler.
Med USB-sladd från kamera eller kameramobil.
Med minneskortläsare, numera har datorn ofta en inbyggd.
Från andra flyttbara medier som dvd-skiva eller USB-minne.
Från en bildläsare (skanner)
Från Internet:  e-post, webbsidor, webbalbum
Skapa själv med rit- eller bildprogram direkt i datorn.

Få ut bilderna från datorn
Det går att använda bilderna på många sätt:
Visa direkt på skärm, TV eller med projektor. Kanske via hemmanätverket.
Bränna på en skiva, som kan köras i dvd-spelare.
Spara på USB-minne för att visa på annan dator eller TV.
Göra bildspel med utvalda bilder med kommentarer och kanske musik och bränna på skiva.
Visa på digital fotoram.
Använda dem i dokument av olika slag
Skicka på e-post
Lägga ut på nätet. (t.ex. Facebook, blogg, hemsida, webbalbum).
Anlita fotofirma för "framkallning". Gå till butiken eller beställ på Internet.
Skriva ut hemma.

Det finns alltså massor av saker att tala om. En del av det här håller vi på med i vår fördjupningskurs. Annat kan behöva specialkurser för att sätta sig in i.
På våra månadsmöten tänker jag tala lite mer om att lagra, sortera och redigera, och om kamera och skanner. Kom gärna med frågor och önskemål.


Till årsmötet 3/3 2011.  
Birgitta Avholm


Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn