SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1109 Dator - Vad då?

Arkiv > 2011

Dator? --- Vad då?
ett försök att reda ut begreppen

Vad använder man datorer till?
1.Kommunicera
(e-post, chatt, telefon, sociala medier, myndighetskontakter,  tjänster, reklam,.)
2.Konsummera
(text, musik, bilder, film, spel, radio/TV, information, köpa/sälja.)
3.Producera
(text, musik, bilder, film, forskning.)
Vad är en dator? (Hårdvaran)
Traditionella datorer : Stationära, desktops
( dator + skärm + mus + tangentbord + högtalare)
       Bärbara, laptops

  (allt i ett. Med batteri Olika storlekar, skärm vanligt 10" till 17")

Surfplattor.
(liten dator inbyggd i en pekskärm. Virtuellt  tangentbord, fingrar i stället för mus. Internet. Ibland även telefon. Storlek 7" till 10")
Smarta telefoner
(mobiltelefoner med pekskärm och Internet.)
Mobiltelefoner
(vanliga mobiltelefoner kan också använda Internet.)
Smart-TV (TV-apparater med inbyggd internetuppkoppling)
Jag tänker bara prata om traditionella datorer, som kan användas på alla områdena.
Vilka medel kan man använda?
Program, mjukvara,
behövs alltid.
Fysiska medier
för indata/uttdata Ex. skivor, Usb-minnen, minneskort, kameror, externa hårddiskar skanners, video och ljudband., TV
Internet
Operativsystem ,(OS).
För att man skall kunna använda en dator krävs ett operativsystem. Det är en massa program som styr datorns funktioner och är kopplade ihop till en enhet. Dessutom ingår ett antal tillbehör, som är enkla användarprogram.
Windows OS görs av Microsoft. Det vanligaste för PC, har funnits i många versioner genom åren. Det brukar komma ett nytt med några års mellanrum. Först av de moderna var W95. Sedan kom W98 och W2000, som bara var utvecklingar. År 2002 kom W XP, som skiljde sig lite mer. Det höll i 5 år med en del uppdateringar. Många använder det fortfarande. 2007 kon Vista som åter byggde på ett nytt koncept. Det blev inte så omtyckt. Det var visserligen modernare och säkrare än XP, men ansågs för omständigt. Jag tycker det fungerar bra och använder det i min egen dator. Redan 2009 kom nästa version Windows 7, som var lik Vista, men smidigare. Det är det senaste, men     nästa år kommer ett nytt igen. Det går under arbetsnamnet Windows 8
Linux är en familj OS, som bygger på öppen källkod, och är gratis. Det är svårare att använda, för man måste göra alla val själv. Används främst av "nördar" men en del kommuner har gått över till det, då det är många datorer som man måste köpa OS till. Ubuntu är en vanlig variant, som liknar Windows.
iOS från Apple, till Mac-datorer. Det kommer också nya versioner ungefär vartannat år. Leopard med olika beteckningar har fungerat ganska länge, men det nya Lion har nyligen kommit. iOS är lättanvänt därför att det ligger många program inbyggt i det och man behöver inte välja. (i nya Mackar kan man ha Windows installerat vid sidan av iOS)
 Chrome OS från Google bygger på ett annat koncept,. Bara ett litet skal ligger i datorn. Det kopplar upp till Internet, och där finns hela OS i det man kallar molnet.
För surfplattor och smarta mobiler gäller andra operativsystem som skall fungera på pekskärmar och inte ta för mycket kraft från de små processorerna
Apple
gör iPhone och iPad med sitt eget iOS i specialvarianter.
Google har framgångar med Android.
Microsoft
har lyckats mindra bra med W phone 7, som läggs ned.
Det finns andra system från olika tillverkare. Som Symbian från Nokia, men de verkar försvinna
Program. Det finns ett otal program för olika saker man vill göra i datorn. I Windows ingår många program, som man klarar sig långt med. Man hittar dem i Startmenyn under Windows och under Tillbehör. Ibland behöver man mer specialiserade program. De finns att köpa i butik på skiva, eller genom att ladda ner från Internet. På Internet kan man också hitta gratisprogram för nästan allting.
Exempel: Vill du skriva en text finns tillbehöret WordPad. Där finns ganska mycket, men man kanske vill göra mer. I äldre datorer ingick ofta programpaketet Works. Det fungerade bra, men gav tyvärr filer, som inte kunde öppnas av andra program.  
 Då kan man köpa Windows Office. Den enklare varianten kostar c:a 900 kr, men ibland kan man få med det i nya datorer. (OBS förväxla inte med den provversion, som oftast följer med. Den är begränsad och slutar att fungera efter en tid om man inte betalar för den). W. Office kan väldigt mycket. Mer än någon har användning för, men det är ett bra program, som många har. Det brukar komma en ny variant med varje nytt OS. Nya varianter kan alltid öppna filer från de gamla, men tyvärr inte tvärt om. Formatet doc. som gällde t.o.m. 2003 kan alla öppna. Men inte docx, som är standard fr.o.m. 2007.
 Vill man inte betala så finns det gratisprogram. Open Office kan faktiskt göra allt som en vanliganvändare behöver. Det liknar mycket lite äldre W Office, och är lätt att använda. Nackdelen är att Man måste komma ihåg att spara i ett format, som andra kan öppna, om man vill dela sitt dokument. Och man kan kanske inte öppna docx.
Det finns ytterligare möjligheter. Man kan använda ett program, som ligger i molnet på Internet. Google Documents är en möjlighet och ny finns också en variant av Microsoft Office i molnet. Programmen är inte lika omfattande som de man har i datorn, men fördelen är att flera kan arbeta med samma dokument.
 Ett annat exempel är bildprogram. Som tillbehör finns Paint. Det duger inte till fotoredigering, men går att använda till ganska mycket. Windows fotogalleri ingår i lite nyare Windows. Det ar bra på att visa och sortera bilder och man kan göra enklare redigeringar. W Live fotogalleri finns i Vista och kan laddas ned i W7. Det har fler och bättre funktioner än föregångaren. Ett annat bra bildprogram är Picasa från Google med många användbara funktioner. Det finns även mer avancerade gratisprogram som PaintNet eller Gimp. Dessutom finns det flera program i molnet. Det finns naturligtvis program att köpa också i prislägen från ett par hundra till många tusen kronor. Det mest prisvärda är nog Elements från Adobe, en lillebror till Photoshop. Det kommer nya varianter varje år, som kan skilja sig ganska mycket åt. Element brukar kosta knappt 1000 kr.
Drivrutiner för olika apparater. Följer nästan alltid med vid inköpet. Enkla småsaker som USB-minnen ligger i apparaten och installerar sig själv varje gång man ansluter det. Andra finns på en medföljande skiva med program. Windows 7 har en massa drivrutiner i sig, och letar reda på dem själv. En drivrutin är ofta anpassad till ett visst OS. Det gör att det inte alltid går att köra en gammal skrivare på en ny dator, eller en ny skrivare på en gammal dator. Det kan finnas drivrutiner att hitta på tillverkarens hemsida, men ibland vill de inte utveckla nya drivrutiner. De säljer hellre en ny maskin.
Appar är något man ofta hör talas om idag. Det är småprogram, applikationer, som gör en begränsad sak. Det används mycket i mobiler. T.ex för att betala bussbiljett, eller koppla till Facebook, eller lyssna på musik. Det finns massor av olika. Används även i datorer. T.ex Gadgets som körs på skärmen eller tillägg i andra program.
Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn