SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1203 Linux

Arkiv > 2012

Öppen källkod, Linux, Ubuntu – Vad är det?

Begreppen:
Från Wikipedia: Öppen källkod, även  öppen programvara, på engelska  open source, avser oftast  ett datorprogram  där  källkoden (basen för programmeringen)
är tillgänglig att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera för den som vill. Finns ofta tillgängliga på Internet för gratis nedladdning.  
Kallas även Fri programvara. Engelskans Free, kan betyda fri = obunden, men betyder ofta Gratis. Men fri programvara är inte detsamma som Freeware, gratisprogram. Fri programvara är ofta gratis för vanliga användare, men specialvarianter tas ofta fram mot betalning. Gratisprogram är oftast nte tillåtna att förändra eller dela vidare. Som ni säkert har sett, måste man godkänna en licens med en massa förbehåll.
Det är lätt att blanda ihop, och därför tycker många som arbetar med att utveckla sådana här program, att det är bättre att använda begreppet Öppen källkod.
Historik:
"I begynnelsen var Unix" som är grunden till många operativsystem. 1983 startade en grupp som ville göra ett system med gratis programvara. GNU-gruppen. ( GNU som i djuret gnu). Det blev aldrig riktigt lyckat, och var inte användarvänligt. En ung finlandssvensk, Linus Torvalds skapade ur Unix och GNU kärnan till Linux, som är namnet på en grupp operativsystem med öppen källkod för persondatorer. Det var 1991.
I dag:
ULUG
betyder Uppsala Linux User Group. Och det är dom som har gjort den här presentationen speciellt för oss.
Vi använder ofta fri programvara utan att tänka på det. Open Office eller den nyare officiella varianten Libre Office känner många till. Android som finns i smarta telefoner har blivit väldigt vanlig. Gimp är ett avancerat bildbehandlingsprogram. Firefox och Chrome (webbläsare som konkurerar med Internet Explorer). Wikipedia, Googles sökmotor, Facebook, … ja, exemplen är många.
Användare. Det finns i princip tre kategorier Linux-användare: 1) Programmerare, både professionella och amatörer. 2) Idealister, som vill ha en öppet och gratis datorkultur. 3) Vanliga användare, som inte kan eller vill betala dyrt för något de inte behöver. Många kommuner och företag har gått över till Linux, av rent ekonomiska skäl.
Ubuntu är en Linux-variant för vanliga användare. Det liknar Windows, men är helt gratis och kan användas på alla datorer. Dina vanliga Windows-program funkar inte, men det finns nästan alltid bra alternativ.
Men varför skall jag använda Ubuntu? En äldre dator, utan så höga prestanda klarar Ubuntu. Om Windows slutat fungera, eller fungerar dåligt, kan man oftast få en fullt fungerande smidig dator med Ubuntu och de fria programmen. Ta fram din gamla burk från garderoben och prova! Skivor finns några hos mig och att låna på Stadsbiblioteket.
Länkar: www.ulug.org, www.ubuntu-se.org, askubuntu.com

Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn