SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1301 Windows 8

Arkiv > 2013

Windows 8
Det nya operativsystemet

Nu är det dags att vänja sig vid Windows 8, det operativsystem, OS, som från och med oktober 2012 är standard på alla nya PC. Det kommer nya OS med några års mellanrum. 2001 kom XP, som var en stor förbättring från tidigare och blev väldigt populärt. Jag tror nog att flera här fortfarande har XP i sina datorer, men nu är det dags att byta. Det är helt enkelt föråldrat och inte så säkert längre. Dessutom börjar XP-datorerna bli osäkra för att de är så gamla och utnötta. 2007 kom Vista, men det blev inte så omtyckt, då det var onödigt omfattande och därför upplevdes som segt. Redan 2009 kom Windows 7, som var snabbare och inte så kraftkrävande av datorn. Det var annars väldigt likt Vista, och lätt att vänja sig vid. Men Windows 8 har ett helt nytt användargränssnitt, och det ser väldigt annorlunda ut, när man startar datorn, men de allra flesta program går att köra och ser ut precis som vanligt. Så hav tröst! Det här klarar ni!
Windows 8 är gjort för att kunna användas på pekskärmar och surfplattor, men kan naturligtvis även styras med musen. Man utgår från att datorn är uppkopplad mot Internet hela tiden och man måste aktivera on-line, även om det går att göra mycket off-line.
Låsskärmen är det första som dyker upp. Du måste logga in med ditt Windows-kontos lösenord. Har du Hotmail eller Windows Live sedan förut, så använd det. Annars kan du här skapa ett nytt konto utgående från din e-postadress. Låsskärmen kan du anpassa med bakgrundsbild och appar med t.ex. datum och mejlkorg.

Det första man ser, när man loggat in, är att Skrivbordet är borta. I stället finns en helt ny Startskärm, som ersätter den gamla Startmenyn. I stället för ikoner finns fyrkantiga fält med olika färg och storlek som kallas startpaneler. Det finns två storlekar, en mindre, som är kvadratisk, och en större som är dubbelt så bred. De kan vara interaktiva och uppdatera information löpande. (E-post, nyheter, väder, etc.) Man öppnar program/appar med ett musklick. Man kan själv välja storlek och placering på panelerna, så man lätt hittar det man använder mest. Man kan också ändra bakgrund och utseende på startskärmen via inställningar i högerpanelen.
På skärmen finns hotspots. Det gäller både i öppna program och på startskärmen. I övre vänsterhörnet dyker miniatyrer av alla öppna appar upp när man pekar där. Man väljer app och klickar för att byta. Nedre vänsterhörnet fungerar ungefär likadant, men det blir ingen lista på flera öppna appar och där finns också den gamla starknappen dold. Den är en miniatyr av startskärmen och öppnar genast den.
Högerhörnen, både det övre och det nedre, öppnar sidopanelen. Mer om den nedan.
I en öppen app tillkommer också överkanten. När man för upp muspekaren dit förvandlas den till en hand. Håller man då vänsterknappen nedtryckt kan man dra programmet till en ny plats. Drar man den till nederkanten stängs programmet. Enkla appar har inget avstängningskryss och måste stängas så här.
Alla program/appar som finns i datorn får naturligtvis inte rum på startskärmen. Men det finns mer än du ser direkt på datorskärmen. För muspekaren till högerkanten och en bit skärm till rullar fram. Vill du nå något som inte finns på startskärmen, får du byta till visningen Alla appar. Det gör man genom att högerklicka på en tom plats och välja det. En lista dyker upp och man väljer app/program med ett musklick. Man kan välja vilka appar man vill ha på Startskärmen genom att högerklicka på dem. Ett verktygsfält dyker upp nedtill och där väljer man ikonen med häftstift Fäst på start. (Eller om man vill ta bort en app från startskärmen så högerklickar man och väljer Ta bort från start). Man kommer tillbaka till Startskärmen genom att klicka på Windows-tangenten eller klicka längst ned till vänster på skärmen. Se ovan under hotspots.

Skrivbordet finns kvar som en app. Det ser ut som vanligt och man kan arbeta därifrån om man tycker det känns bättre. Den gamla startknappen syns inte längre, men finns om man pekar där den fanns förut, längst ned till vänster.
Obs! på startskärmen enkelklickar man på paneler för att öppna, men på skrivbordet dubbelklickar man på ikoner som förut.

Sidopanelen öppnas om man lägger muspekaren i ett högerhörn på skärmen. Eller använd genvägen Windowstangenten+C. Här finns några viktiga funktioner:
Överst hittar man förstoringsglaset för Sök. Sökfunktionen är snabb och väl utvecklad. Man väljer kategori för sökningen och skriver i sökfältet. Så fort man börjar skriva kommer olika alternativ upp. Klicka när du ser vad du söker.
Nederst hittar man kugghjulet för Inställningar. Här kan man t.ex. ändra ljudnivån. Men viktigast, det är här man stänger av. Klicka på strömikonen och välj stäng av, eller viloläge, eller starta om.
Det finns också knapparna Tillbehör där t.ex. skrivare och USB-minnen syns, och Dela där man kan dela filer i ett nätverk eller med e-post eller på ett socialt medium. Här finns också en Windowsknapp, som går till Startskärmen.

Vänstermenyn dyker upp om man håller muspekaren längst till vänster på skärmen. Här finns diverse nyttigheter som genvägar. Kontrollpanelen hittar man här.

Utforskaren öppnar man med Windows-tangenten + E. Den har fått ett nytt utseende med flikar som i Office, där man hittar de mest använda funktionerna. Utforskaren är något man använder hela tiden, men oftast utan att tänka på det. Sällan öppnar man fönstret med programmet. I stället använder man kortkommandon eller högerklicksmenyn eller flyttar filler genom att dra dem till olika platser. Programmet fungerar ungefär som i Windows 7, men har blivit lite mer användarvänligt och det finns några nya funktioner.

Program/appar. Skaffar man en ny dator finns en massa saker förinstallerat. En del är sådant man skall ha, men mycket är bara till besvär och skall bort. Att avinstallera en app har blivit enklare. Ofta kan man högerklicka och hitta Avinstallera och då är det bara att klicka på det. Mer omfattande program kan man behöva avinstallera via kontrollpanelen.
Antivirusprogrammet Windows Essential Security finns alltid med från början och fungera direkt när man öppnar datorn första gången. Det är gratis och ingår numera i Windows. Det kan finnas något annat inlagt från butiken, men det är något en firma vill att du skall betala för det. Du behöver det antagligen inte, så ta bort det, för man skall inte ha två olika antivirus i datorn.
Appar, småprogram, finns det massor av. Både gratis och sådana man betalar för. Du hittar dem under panelen Butik på startskärmen. Klicka, välj kategori och välj app, så installeras den snabbt och enkelt.
Webbläsare skall du välja från en knapp på startskärmen. Välj en till standard, men ha gärna minst en till som reserv om en server krånglar. På min dator var IE förinstallerat, men det skall det egentligen inte vara.
Program du har använt i Vista och W 7 skall fungera utan problem. Du installerar som förut via en skiva eller Internet.

Användbara kortkommandon: Man kan göra mycket med speciella kommandon där man utgår från Windows-tangenten. Jag skriver den här som W.
W   visar eller gömmer startskärmen.
W + C  visar sidopanelen.
W + +    zooma in med förstoringsglaset
W + -     zooma ut.
W + Esc  stäng förstoringsglaset och återställ visningen.
W + O  lås pekplattan.
W + E  öppna utforskaren

Det finns naturligtvis mycket mer att lära sig om Windows 8, men det här kan fungera som en första introduktion.


SeniorNet januari 2013   Birgitta Avholm

Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn