SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1303 Från apan till datorn

Arkiv > 2013

Kommunikationsteknik – från apan till datorn

Människan har alltid hittat på nya sätt att kommunicera.

LJUD: Läten blev till språk. Samtal och tal inför massor. På 1800-talet, lärde man sig konservera ljud på vaxrullar, skivor och band. Så kom Telefonen. Inte så långt efter kom Radion och man kunde nå ut I världen. Idag har Mobilen blivit vår älskling.

Till ljud hör också Musik Sång, instrument, konserter. Senare Grammofon och radio.
TEXT. Runstenar, papyrusrullar, handskrifter på pergament. Tryckkonsten på 1400-talet gav oss böcker, tidningar och tidskrifter, reklam. Här är det synen som år kanalen in till oss.
BILDER. Hällristningar, grottmålningar, kyrkmålningar, tavlor. Och tekniken kom med grafik, foto film och TV.
AGERANDE med miner, gester och kroppsspråk. Det blev till dans, teater, film och så småningom TV.
(Vi har några sinnen kvar för verkliga livet. Känseln, lukten och smaken. Där har tekniken inte ändrat våra liv så mycket - ännu. Och 6-e sinnet är inget för teknik – tror jag.)

Vi har blivit vana vid allt det här och kan knappast tänka oss ett samhälle utan tekniken för att få information av allehanda slag.

I mitten på 1900-talet började man använda olika typer av datorer för att producera informatonen, och då dröjde det inte länge förrän datorn även nådde ut till konsumenterna.
Nu har vi Internet. Där kan vi hitta allt detta och dessutom finns Sociala medier av olika slag, där vi själva är medagerande. Och e-post har gjort att framtidens historiker kan få det svårt att hitta dokumentation.

Internet har funnits i några decennier, men det har hela tiden ökat i omfattning och tekniska möjligheter. Det är nu ett sätt att distribuera alla typer av information. Nyheter, kultur, nöje, allt finns att få tag på via Internet.

Vi betalar snällt för vår uppkoppling, men har vant oss vid att det mesta vi hämtar hem från nätet är gratis. Det har blivit ett problem för dem som vill ha betalt för vad de producerar.  Det har kommit lagar om upphovsrätt, som är svåra eller omöjliga att upprätthålla i längden. Det vi idag betalar med, är att vi får se allt mer Reklam. Det finns sätt att sila bort reklamen, men helt går det inte. Så länge vi inte vill betala med pengar, får vi acceptera det.
Exempel: I tryckta tidningar är vi vana vid en stor del reklam. Det har vi accepterat och silar mentalt bort det vi inte är intresserade av. Utan annonser skulle tidningarna bli så dyra att för få köpte dem. På tidningarnas Webbsidor blir man nästan bländad av all blinkande reklam. Vi gnäller, men står ut. Men tidningarna letar efter sätt att ta betalt för nättjänsterna
Musiktjänsten Spotify är gratis, om man accepterar reklam och begränsning av musikmängden. Men det kostar om det skall vara reklamfritt och obegränsat.Radio och TV på Internet

SVT och SR ger oss TV och radio, Public service, som vi betalar via skattsedeln. Vill vi har ett större utbud finns det alternativ med reklam och betalkanaler. Det gäller också på Internet.
För att kunna ta del av vad som finns på nätet krävs två saker: En internetuppkoppling och  en apparat, som kan omvandla signalerna till ljud och bild.
Radio på Internet kallas ofta Poddradio. Det var från början ett sätt för att enkelt kunna sända radioprogram för privata eller grupper som ville sända något. Snart började även etablerade kanaler att lägga ut sina program på nätet som ljudfiler, oftast i formatet mp3. Typiskt för poddradio är att man kan ladda ned program och abonnera, så man får valda program nedladdade automatiskt. Sedan kan man lyssna när man vill . Numera sänds det mesta strömmande i ett annat format. Alla moderna mobiler har funktion för att lyssna på radio. På en telefon eller surfplatta laddar man ned en app, som går direkt till den tjänst man valt.
Det går också bra att lyssna på en dator. Då behövs en webbläsare, så man kan gå in på kanalens hemsida och koppla upp sig. Man måste ha högtalare och s.k. ljudkort i datorn, men det finns väl alltid. Vill man ha ett bättre ljud, får man ha separata högtalare eller hörlurar. www.sverigesradio.se ger dig hela sitt utbud. Här finns även kommentarer och listor på vad som har spelats och lyssnarforum mm.

TV finns numera via s.k. Play-tjänster. Det finns flera, och fria kanaler har tjänsten i princip gratis. Övriga kanaler får man betala för. SVT Play är helt gratis. Från och med 1 februari i år sänds hela utbudet direkt i SVT Play, och sedan kan man se det när man vill. En del program ligger kvar en månad, andra bara en vecka. Det beror på vilken upphovsrätt som gäller. Nu behöver man inte hålla reda på repristider om man missat något. Det är bara att titta när det passar. Här finns också aktuella programtablåer och artiklar och kommentarer.


Först lite om teknik. TV består av rörliga bilder och ljud. Det går åt ganska mycket mbyte. Skall man visa TV i HD-kvalitet kräver det mycket av uppkopplingen. Tittar du sedan via ett lokalt nätverk kan det bli problem om det är trådlöst. Säkrast är att koppla via en nätverkskabel till routern. Räcker inte nedladdningshastigheten ”hackar” bilden och fryser tills det finns en bit klar att visa. Det är väldigt irriterande och tar lång tid.

Vissa internetavtal har begränsning i hur mycket man får ladda ned per månad. Det gäller nästan alltid mobila uppkopplingar. Även om man har s.k. obegränsad nedladdning, är det vanligt att hastigheten minskas när man nått ett visst tak. Ett par timmars tittande i HD-kvalitet kan köra slut på hela månadskvoten. SVT Play ställer automatiskt in sig på den bästa kvalitet som uppkopplingen klarar, men man kan via inställningar välja en lägre upplösning om man vill spara på nedladdnings-kvoten. En lägre upplösning ger sämre bildkvalitet.

Hur ser jag på SVT Play?

På dator. Öppna din webbläsare och gå till www.svtplay.se. Du kommer till startsidan där du sedan väljer program efter titel, kategori eller kanal. Du ser det direkt på skärmen. En bärbar dator har ganska liten skärm och en snäv betraktarvinkel. Vill man titta bekvämt eller är flera som skall titta, behöver man en större skärm.Har man en stor gammal datorskärm går naturligtvis det alldeles utmärkt. Tjockskärmarna har bra vinkel och tillräckligt bra bild. Skall man titta ofta, kan det vara idé att köpa en stor skärm. (Den kan vara bra att ha till arbete också.) Man kan även koppla till TV-apparaten, se nedan.
På mobil eller surfplatta: Ladda hem gratisappen. SVT Play från app-butiken. Peka på appen och du hamnar på startsidan.
På din TV: Det beror på vilken TV du har. En s.k. Smart-TV har möjlighet att koppla upp till nätet via ett hemmanätverk, trådlöst eller med kabel. Det finns ofta en enkel webbläsare. Man har appar installerade och man manövrerar med en fjärrkontroll, som kan vara en smart-telefon. Olika fabrikat har löst det på olika sätt. Man behöver inte ha någon dator för att titta, men ett internet-abonnemang behövs.
Har du ingen smart-TV kan du koppla din dator till TV:n för att kunna se på den stora skärmen och sitta bekvämt. Hur man gör beror på vilken dator man har och vilken TV. En modern dator och modern TV har en HDMI-port. Det är en digital förbindelse för både ljud och bild, gjord för att koppla ihop olika media-enheter med en kabel. Då är det enkelt. Bara skaffa en sladd som passar i båda apparaterna. För att få med hela bilden, kan man behöva ställa om skärmupplösningen. Skärmar på datorer och skärmar på TV passar inte riktigt ihop.
Har man inte HDMI får man titta efter vad det finns för portar på apparaterna och köpa sig sladdar som passar. Det finns alla varianter att köpa. Det behövs då både en kabel för bild och en för ljud. Det kan vara lite bökigt att få allt att fungera, men det går. Jag har sett guider i datortidningar, och man kan fråga i butiken där man köper kablarna.  Jag tror att man ibland kan koppla ihop trådlöst med Bluetoth eller Wifi, men det är nog ingen bra idé fick jag veta i en butik. Hastigheten räcker oftast dåligt.

Släng inte ut dina gamla apparater ännu. Det är fortfarande säkrare och bättre kvalitet på de direktsända programmen. Men lär dig använda datorn för att titta eller lyssna när du vill. Dessutom sänds en hel del program på webbkanalerna, som inte finns i det vanliga utbudet. Väldigt mycket idrott, och en hel del extramaterial och omkring-program till underhållning. Och även om du slänger din TV skall du betala licensen ändå, om du har Internet i datorn. Så säger lagen idag.Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn