SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1304 Bildspel som film

Arkiv > 2013

Gör ett bildspel som film
med Windows Live Movie Maker.

Live Movie Maker är ett videoredigeringsprogram, som kom med Windows 7 Jag har arbetat med den äldre versionen, som jag har på min Vista-dator, och som inte hade Live i namnet, men det nya ser helt annorlunda ut, och är enklare att arbeta med, men har inte riktigt samma funktioner.
Börja med bilderna. Skapa en ny mapp på skrivbordet. Döp den till ett lämpligt namn, t.ex. Film 1.
Kopiera alla bilder du vill ha med dit. Det blir mycket lättare att ladda ned dem till programmet då. Försök lägga dem i den ordning du vill visa dem, och döp ev. om dem med nummer.  Det går lätt att flytta om ordningen i programmet, men det är bra att ha det ungefär rätt från början. (Jag har haft problem att ordna bilderna i Windows7, de sorterar sig själva efter namn. Jag har försökt ställa in under Visa – Sortera efter…utan automatisk sortering, men hittar inget sätt. I programmet FastStone är det lätt att ordna och döpa om). Har du många bilder, sortera i undermappar, så får du bättre överblick. Välj i alla fall att visa Stora ikoner under Visa, så kan man se vilka bilder det är.
Har du inte programmet Live Movie Maker, så finns det att ladda ned gratis från Windows. Det ingår i Live-sviten tillsammans med mejl, fotogalleri mm. Man skall ha ett Windows-konto, som förut hette Hotmail eller Live-konto, och de går lika bra. Det Går fint att köra programmet på Vista också, jag har både den äldre och den nyare versionen. Hur det är med Windows 8, har jag inte kollat. Det finns kanske en nyare variant, men man bör kunna köra den här i alla fall.
Nu sätter vi igång:
Öppna Windows Live Movie Maker. (Du hittar det under Alla program). Till vänster finns en svart ruta, visningsrutan, och till höger en vit arbetsruta där det nu finns en knapp för att leta reda på videofiller eller foton.
Klicka och välj Skrivbord i listan till vänster, leta reda på din mapp och öppna den. Markera en bild genom att klicka, och tryck sedan Ctrl + A för att markera alla och välj Öppna.
Nu hamnar alla mappens bilder i det stora vita arbetsfältet. Avmarkera genom att klicka på ett tomt ställe.
Vill du lägga till fler bilder finns en knapp under startfliken.
Behöver ordningen justeras är det enkelt att dra en bild till önskad plats.
Den första bilden syns nu i vänstra fältet. Under den syns en tidslinje och under den knappar för att spela upp och flytta framåt eller bakåt.
Tryck på spela-knappen i mitten och se vad som händer. Det blir ett bildspel, där varje bild visas 7 sekunder. En svart vertikal linje rör sig över bilderna i arbetsfältet vartefter de visas, och bilden växlar i visningsrutan. Filmen kan stoppas med knappen i mitten. Med handtaget på tidslinjen kan du flytta bakåt eller framåt. Det är alltså som på vilken spelare som helst i datorn.
Det är bra att spara projektet redan nu med filmens namn. Då är det lätt att spara med Ctrl+ S om du behöver avbryta. Hela arbetet kan ju ta ganska lång tid. Att spara projektet innebär att du sparar i programmet, och när du öppnar projektet igen hamnar du i programmet. Det går alltid att ändra, även om du sparat.
Nu skall vi göra vår film mer personlig.  Under fliken Start hittar man i mitten teman med olika övergångar. När du pekar på ett visas hur det kommer att se ut. Välj det du gillar bäst. Man kan ha olika övergångar mellan de olika bilderna, men jag tycker det är snyggast med en enhetlig. Jag valde nr. 4
Då dök det också upp några svarta rutor. I början en för titel, och på slutet 3,för regi, medverkande och platser. De går också att lägga till med knapparna till vänster om övergångs-förslagen, om de inte dyker upp automatiskt.
Klicka på den svara startrutan och skriv in titeln på din film. Det finns verktyg för att ändra textens utseende i den flik som dyker upp. Här kan du också ställa in hur länge texten skall visas, bakgrundsfärg och hur texten skall läggas in.
Ta tag i den svarta vertikala linjen och dra den lite in i första bilden, (efter fliken för övergång).
Under startfliken tryck på knappen för Text lite till vänster om mitten. En ruta dyker upp i bilden där det står: Skriv din text här. Skriv en kort text till bilden. Rutan kan flyttas dit du vill genom att ta tag i kanten på den och dra. Lägg inte texten för långt ned, då hamnar den sedan under spelarknapparna på den färdiga filmen.
Du har fått fliken Textverktyg, som du redan sett under punkt 10. Ställ in som du vill ha det.
Under fliken Vidoverktyg kan du ställa in hur länge bilden skall visas. Standard är 7 sekunder, men det kan vara bra med längre tid om man har text, eller om man vill titta lite extra.
Fortsätt till nästa bild och skriv text till den. Ställ in visningens längd på både text och bild. Och gör likadant med alla bilder.
Under varje bild finns nu ett gult band med textens början. Klicka på det, och du kommer till textverktygen och kan redigera. Genom att högerklicka på bandet kan man ta bort texten. Man kan också flytta bandets början som visar när texten börjar synas.
Gå till första eftertextrutan och fyll i ditt namn under Regi. Tala gärna om vem som tagit bilderna. Och vad du har för musik.
Nästa ruta är för medverkande. Du kan skriva det eller något annat om filmen.
Sista eftertextrutan är för att ange platser. Du behöver inte ha alla eftertextrutor med, och du kan också göra flera om du behöver och du kan naturligtvis skriva vad du tycker passar.
Nu är det dags att lägga till musik. I startrutan finns en knapp för det, och du väljer något du har på datorn. Har du inget lämpligt där, får du först lägga in musik från en skiva eller Internet. Hur du gör det, tänker jag inte ta upp här.
När du valt musik, ser du om den räcker till hela filmen på det gröna bandet över bilderna. Vid behov kan du fortsätta med en annan bit efteråt. Eller högerklicka på bandet och ta bort musiken, om du vill byta ut den. Du kan ställa in när musiken skall börja och sluta. Den slutar automatiskt när filmen är slut. Man kan också tona in och tona ut musiken olika fort under fliken Musikverktyg
Du kan när som helst under arbetet, se hur det hela ser ut genom att sätta igång spelaren i vänsterrutan. Uppspelningen börjar i den ruta som visas.
Du kan gå tillbaka och ändra var du vill.
När du är nöjd är det dags att göra en film av projektet. Jag rekommenderar att du börjar med att göra en film att spela på datorn. Tryck på Spara film till höger på startfliken och välj för dator. Då kan du titta ordentligt på fullskärm innan du bränner en skiva, eller delar på något sätt.
Det tar lite tid att skapa filen, men det går ganska fort om man inte har en väldigt lång film.
Nu har du på hårddisken, troligen i mappen Film, både projektet och den färdiga filmen. Du kan alltid öppna projektet igen och ändra. Man kanske vill lägga till nya bilder, eller ta bort något eller byta musik. (Flyttar du projektet till en annan dator, hittar det inte bilder och musik, för de är inte sparade i projektet, bara sökvägarna till filerna på hårddisken). Filmen däremot kan man inte ändra på. Däremot flytta till en annan dator, för allt är sparat och klart. Men man kan naturligtvis slänga den och göra en ny från samma projekt, som man ändrat något.
Man kan lägga upp sin film på Facebook eller YouTube, men då blir den ganska offentlig. Det finns också en knapp för Sky Drive, som är Windows molnlagringsplats. Den vägen kan du dela ut till andra, som använder den. Bara den du delar med får tillgång till filmen. Även Googles Drive och Dropbox fungerar på samma sätt. Det finns också en knapp under Spara som går till e-post, men strunta i den. Det går också bra att föra över filmen till ett USB-minne och dela med sig det.
Du kan välja att bränna en skiva direkt från projektet, men då skapas filmen om på samma sätt som ovan. Har du redan filmen på hårddisken kan du bränna skiva genom att öppna det brännarprogram du har i datorn. Windows har ett inbyggt som fungerar, men utan finesser. Filmen har ett format, som är avsett för Windows Media Player, som ingår i Windows. Andra spelare på datorn klarar det också, t.ex. Real Player. Tyvärr kan du inte bränna en skiva att visa på en vanlig videospelare till TV. Då måste du först ha ett program, som kan ändra filformat på din film, och sedan ett annat program för att bränna filmen. Vissa program kan göra båda sakerna. Det finns bra gratisprogram att hämta på nätet, eller hitta på en skiva från någon datortidning. Men jag har inte provat, så jag vill inte rekommendera något.
Din film tar nog inte så många minuter och på en DVD-skiva får det plats med 120 minuter. Man kan bränna flera saker på samma skiva, men alla program klarar inte att lägga till på en som det redan finns något på.
Skivor är inte så säkra att lagra på, och det kan lätt bli något fel i bränningen. Skall du bara dela med dig till någon annan med dator, är andra metoder både billigare och säkrare. Se punkt 27 ovan


Lycka till!
Birgitta Avholm SeniorNet april 2013.


Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn