SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1401 Bilder

Arkiv > 2014

Digital bildbehandling

Den digitala fototekniken har gett oss vardagsfotografer möjligheter att förbättra och förändra våra bilder på sätt vi bara kunde drömma om tidigare. En del gick att göra med de analoga bilderna på fotofilm, men det krävdes stort yrkeskunnande och avancerad utrustning. Idag behövs en vanlig dator och ett program för bildbehandling. Det finns många att välja bland, från det dyraste Photoshop för många tusen till gratisprogram.
Val av program. Man kommer väldigt långt med gratisprogram även för avancerad bildbehandling. Är man nybörjare och vill prova på, så finns det ingen anledning att köpa något. Blir man riktigt biten av det som hobby, kan det vara lönt att köpa Elements, som är lätt att arbeta med. Nästan allt går att göra ändå, men det är lite bökigare.
Vad kan man göra? Man kan dela in bildbehandling i en enklare del, som kan förbättra det som kameran fångat genom att förändra ljus och färg på olika sätt samt beskära och räta upp bilder. Det är något som alla fotografer i dag borde kunna, för det är så enkelt, och gör så stor skillnad på bilderna. Avancerad bildbehandling däremot ändrar på bilderna på ett annat sätt. Man kan klistra in och klippa bort och ändra på så mycket att man får helt nya bilder med nya betydelser. Manipulera är ett något negativt laddat ord för det. Det medges att gränsen är ganska flytande ibland. Retuschering har väl alltid förekommit och man kan ljuga ganska bra oavsett teknik.
Basal bildredigering. Ett bra basprogram bör kunna följande:
Snabbt öppna och visa bilder
Visa bildspel
Beskära
Räta upp sned horisont
Ta bort röda ögon
Justera ljussättning på olika sätt
Justera färger
Skärpa/oskärpa
Filter av olika slag kan vara roligt att ha.
Vara till hjälp vid sortering och lagring. (bildhantering)
Infoga text
Spara i de vanligaste formaten
Ändra storlek på fil
Det finns några vanliga program som klarar det mesta av det här.
Det går alldeles utmärkt att ha fler än ett program installerat, om man vill ha någon speciell funktion från ett annat program, än det man valt som standard.
Windows Live Photogalleri från Microsoft kom med Vista och kan laddas hem gratis. Kräver ett Windows-konto. Sorterar efter datum och taggar och har ansiktstaggning . Ganska bra redigeringsverktyg. Direkt koppling till SkyDrive, Facebook, YouTube och Flickr.  Men man kan inte infoga text, spara i andra format eller ändra storlek.
Picasa från Google kräver ett Gmail-konto, har hyfsade verktyg för ljus och färg, har många filter, bäst ansiktsigenkänning, direkt koppling till Googles andra tjänster som Maps för geotaggning, Drive för lagring och Google+ för att dela bilder och skapa album. Sorterar efter datum och taggar. Bäst översikt över mapparna. Man kan infoga text. Kan inte spara till andra format eller ändra storlek. Bra mejlfunktion.
Gemensamt för de här två programmen är att de förändringar man gör i bilderna bara syns om man öppnar dem i respektive program. De ändrar inte bilden på hårddisken, men kan spara den nya bilden där, om man vill använda den på annan plats.
FastStone Image Viewer är ett ganska okänt program som finns att hämta gratis från nätet. Det har inte ansiktsigenkänning och inget system med taggar. Använder Utforskaren som sorterare. Men det är det bästa program jag träffat på för att öppna och visa bilder på ett snabbt och snyggt sätt. Man kan zooma och panorera med muspekaren och byta bild med mushjulet. Bildspelsfunktionen ger många möjligheter.
Justering av ljus och färg fungerar mycket bra. Verktyget med Histogram gör att man lätt rättar till dålig exponering. Det finns en Klonstämpel, som kan sudda ut störande element i bilden. Man kan rita in pilar och pratbubblor och göra markeringar. Ja det finns många extrafunktioner, som man inte hittar i de vanliga basprogrammen. Alla ändringar man gör sparas på hårddisken i den mapp bilden ligger. Man kommer till en ruta där man får ändra namnet för att inte ursprungsbilden skall skrivas över.
Ladda hem från
www.faststone.org.  På det sista månadsmötet i höstas visade vi exempel på hur programmet fungerar, och det finns en sammanfattning för novembermötet på vår hemsida med närmare instruktioner hur du laddar ner.
Jag rekommenderar att man använder FastStone som standard för att öppna bilder. Då är det lätt att komma åt alla andra bra funktioner direkt. Sedan kan man ha Picasa för den bra bildhanteringens skull, och för den förbluffande välfungerande ansiktsigenkänningen och bra geotaggning.
Avancerad bildbehandling. Ett bra program skall förutom de basala funktionerna kunna göra mycket mer med färger och filter. Dessutom klona, sammansmälta bilder, klistra in nya bildelement, förstora, förminska, förvränga, spegelvända och göra allt möjligt man kan tänka sig. För att klara det behövs främst tre saker: Kunna arbeta i Lager och ha flera bra verktyg för att Markera bildelement. Bra Historik är också viktigt.
Lager innebär att man kan arbeta med bilden i olika skikt, som man sedan smälter samman.
Man behöver markera en del i en bild, för att sedan kunna förändra, kopiera eller klippa ut. I olika sammanhang behövs olika verktyg. För att kunna följa en kontur behövs någon sorts Lassoverktyg, men det är nästan omöjligt att göra det exakt på fri hand. Polygonlasson där man kan ta en liten bit i taget är till bra hjälp, men det kan vara svårt och ta lång tid att få det bra. Banor som är enkla att justera finns i Photoshop. Trollstaven gör markeringar efter färg, och man kan ställa in känslighet och klicka sig fram. Det finns även andra sätt att göra markeringar, och de olika programmen skiljer sig åt i hur smidigt det går.
Med en historikpalett kan man lätt gå tillbaka flera steg och jämföra och göra om från valfri plats.

Betalprogram
Photoshop från Adobe är nog oslagbart på de flesta områden, men kostar mycket, och kräver mycket för att lära sig att utnyttja, så det är nog främst för proffs (om man inte kan få tag på det utan att betala fullpris).
Lightroom också från Adobe är ett standardprogram för fotografer, som arbetar med många bilder på en gång. Det är inte lika dyrt som Photoshop, men går på några tusen.
Photoshop Elements är Adobes lilla program gjort för amatörfotografer. Det har många genvägar, som gör det lättarbetat. Det kan kanske inte lika mycket som stora Photoshop, men alldeles tillräckligt ändå. Det kostar knappt 1000 kr, och är ett bra alternativ om man vill jobba mycket med bildbehandling.
Adobes program kommer i nya versioner varje år, och det finns goda chanser att hitta en äldre version till bra pris. Ibland ingår förra årets Elements när man köper en ny dator.
Det finns en rad andra betalprogram, som är lite enklare och billigare, men jag vet inte så mycket om dem. Vart och ett har väl sina fördelar och svaga sidor.
Gratisprogram.
Man kan klara sig långt med de gratisprogram som finns.
Gemensamt för de flesta program jag sett, är att verktygen har samma symboler som i Photoshop, och fungerar på i princip samma sätt. Det gör att man kan lära sig grunderna på ett gratisprogram, och sedan, om man vill jobba mer med bildbehandling, skaffa sig något av Adobes program.
Gimp är det som Linux-användare kör. Det skall funka på Windows också, men jag har haft problem med versioner jag hämtat hem, då vissa saker fattas och inte fungerar. Det känns ganska avskalat och man arbetar från menyraden. Det liknar inte Adobes program. Jag har inte hittat något bra markeringsverktyg.
PhotoFiltre fungerar ganska bra och har som namnet anger många filter och ramar för att göra roliga saker. Använder inte lager, vilket är en stor nackdel.
PaintNet är nog det jag tycker är mest likt Photoshop, och jag har använt det till mina kurser.
Webbaserade program innebär att man inte laddar ner någonting till datorn. I stället laddar man upp en bild, arbetar med den i ett program som ligger uppe i molnet, och sedan hämtar ned den färdiga bilden till sin hårddisk, och/eller sparar den på programmets server. Det finns sådana som man betalar för, sådana som är gratis att använda basfunktioner på, men som kräver betalning om man vill använda tilläggstjänster, (vilket man alltid vill) och sådana som är helt gratis att använda, men kanske vill ha betalt om man vill spara mycket på servern.
Man måste ha en stabil uppkoppling, om det inte skall kännas frustrerande, men kräver faktiskt inte så mycket av bredbandet, som man skulle tro. Det tar inte upp någon plats på hårddisken. Men det tar resurser på webbläsarens minne, så man bör inte ha flera flikar öppna. Fördelen med ett webbaserat program är att man alltid har senaste versionen och kan arbeta från vilken dator som helst där man har tillgång till sina bilder (t.ex. på ett usb-minne eller en webblagringsplats).
Pixlr kan det mesta, liknar Photoshop och är ganska lätt att komma igång med. Jag rekommenderar det om man vill prova på att trixa med sina bilder.
Appar, dvs. program designade för mobiler och surfplattor finns det massor av, men de är knappast lika komplexa som program avsett för vanliga datorer. Det finns både gratisappar och betalappar. Man kan använda dem på Windows 8, men jag har inte hittat någon gratisapp jag blivit sugen på. Instagram, som är ett socialt nätverk för att dela bilder från en mobil, har en del basal bildbehandling inbyggd . Många appar är helt enkelt olika filter. Utvecklingen på det här området går snabbt, och det kanske finns eller kommer appar även för avancerad bildbehandling. Pixllr har en app för mobiler, men jag vet inte vad den kan.  
Hur kommer man igång? Råkar man ha ett program i sin dator, så skall man naturligtvis utgå från det och försöka hitta någon bok eller instruktioner på nätet. Det finns böcker, som försöker vara allmänna, och inte låsta till ett visst program, men de måste ändå välja ett program för att ge exempel. De blir lätt inaktuella med åren. Man kan ändå ha god nytta av dem, då de grundläggande verktygen från Photoshop oftast används. Det är bara att prova sig fram. Man kan få hjälp på SeniorNet Swedens hemsida under Forum, där man kan ställa frågor och ofta får svar. Men det krävs ju att man kommit så långt att man kan fråga.
Det brukar finnas kurser på studieförbunden för bildbehandling, och man utgår då ofta från en nyare variant av Elements eller Photoshop, som man får skaffa sig. Det kostar ju en del med både kursavgift och program, men rekommenderas om man vill fortsätta efter att provat lite med gratisprogram.
SeniorNet Uppsala har fördjupningskurser, där vi går igenom grunderna och övar för att bekanta oss med tekniken. Jag har haft övningar med Pixlr på kurserna. Då har jag utgått från en äldre lärobok i Photoshop och använt övningsbilderna, som följde med den. Jag har tittat på böcker för Elements också, men övningarna där utgår mer från programmets genvägar, och tar inte så logiskt upp verktyg för verktyg, och då blir det mycket svårare att anpassa till ett annat program.
Vårterminen brukar vi ägna mest åt bildbehandling. I vår har vi fulltecknat.
Idag visar jag några exempel, men det är ju långt ifrån någon kurs, utan mer för att se vad man kan uträtta med gratisprogram.

Tips: Börja med att försöka få ordning i ditt bildbibliotek på datorn. (se arkiv från novembers månadsmöte.)
Titta kritiskt på dina bilder, och gör förbättringar med ett basprogram.
Läs på lite i en bok om Photoshop och gå sedan in på Pixlr och lek och testa.

Lycka till!


Januari 2014 SeniorNet Uppsala Birgitta Avholm.


 
Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn