SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1403 Gör en hemsida

Arkiv > 2014

(Instruktioner för AdBlock i Chrome och IE hittar du längst ned på sidan)
Egen hemsida?

Man kan publicera sig på webben på olika sätt.
En hemsida eller egentligen en webbplats är en plats, där man kan presentera sig själv eller ett företag med text och bilder. En hemsida består ofta av många sidor, som man klickar sig mellan. På startsidan finns alltid en huvudmeny där man väljer vilken sida man vill se. Denna meny finns också på alla andra sidor, så det är lätt att växla till en annan. Hem eller Start leder till startsidan, men ibland finns inte någon sådant val. Då kommer man till start genom att klicka på sidans namn, som finns upptill någonstans.
En blogg är närmast en sorts dagbok på webben (eg. weblog), där man skriver löpande och kan lägga upp bilder och länkar. Även här kan man ha undersidor, men strukturen är enklare än en egentlig hemsida.
Sociala medier, t,ex. Facebook har en ännu enklare struktur, där man kan skriva löpande och lägga in bilder och länkar, men inte har egentliga undersidor. Det viktiga här är att man följer sina vänners status-uppdateringar och de kan se dina. Man har ingen egen webbadress, utan allt går genom det sociala mediets sida.

Vad behövs för att skapa en hemsida?
Det beror på vilka krav man ställer på sin hemsida. Kan man acceptera att ha en adress som är lite krångligare, finns det flera enkla tjänster. Mer om det senare.
Vill man ha en egen webbadress, får man skaffa en domän som består av två delar. "brukarnamn.huvuddomän".  1) Ett specifikt brukarnamn, som inte kan innehas av någon annan på hela nätet.  2) En huvuddomän, t.ex. .se, som står för Sverige. Det finns många andra att välja på. Vanliga är.com, .org och .nu. Numera kan man även köpa en egen huvuddomän, men det kostar ganska mycket.
Man måste registrera domänen, vilket man gör hos en huvuddomän. Att registrera en domän är inte så dyrt, man betalar max ett par hundra om året. Man måste förnya registreringen med jämna mellanrum, annars blir namnet ledigt, och någon annan kan registrera det, "kidnappa" det, (och då kan man krävas på mycket pengar för att köpa tillbaka det). Det är domänen som är adressen man skriver in i webbläsaren, när man vill besöka sidan.
Eftersom man troligen inte har en egen server, en dator som är värd för webbtjänster, behöver man hyra in sig på ett webbhotell. Det kallas så när en server hyr ut till flera "gäster". Här får man inte bara plats på servern, utan också hjälp på olika sätt. Det kostar några hundra per år. Hur mycket beror på hur mycket plats och vilken service man behöver.
För att skaffa en professionell webbplats behövs ett ganska stort och ganska komplicerat  program. Det finns flera att välja mellan. Microsoft FrontPage och  Adobe Dreamweaver   är de största och dyraste, men det finns flera fria program.
Man skriver i s.k. html-kod för att kunna lägga upp text, och det finns många funktioner och möjligheter för knappar och länkar mm.
Det finns program där man inte behöver särskilda kunskaper, utan kan skriva direkt och använda mallar av olika slag. Vår hemsida med adress
www.seniornetuppsala.se är gjord på det sättet. Programmet heter WebSite X5. Jag började med en gratis variant, men det gav inte tillräckligt många sidor, så vi fick köpa en betalvariant. Programmet laddas ned till datorn och man behöver ha både domän och webbhotell. Det har sina begränsningar, man kan inte flytta omkring sidornas innehåll som man vill, och man är bunden till mallar för utseendet, men det är lätt att sköta och uppdatera.
Har man inte så stora krav på utrymme och funktioner så finns det flera gratis eller billiga hemsidor, där man bara behöver registrera sig och börja bygga sin sida direkt. Man arbetar direkt på en webbplats, och behöver inget program i datorn. Man behöver inga särskilda kunskaper i html-kod, för att lägga upp innehållet på servern. Det sköts automatiskt. Man behöver inte heller ha någon domän. Men vill man ha en särskild adress, så kan man använda en egen domän

Här är tre alternativ, som är gratis och rekommenderas Jag har klippt nedanstående från platsen Gratis hemsida.

Weebly är en engelsk tjänst som är riktigt bra, och det är ingen slump att så många företag använder den för sina företagssidor. Användningssättet skiljer sig lite från många andra tjänster. Här jobbar man med att dra in olika element på sidan – dra och släpp. Det fungerar faktiskt riktigt bra och man kan snabbt och enkelt skapa sin sida. Är du ute efter en gratistjänst för att skapa egen hemsida så kommer Weebly att leverera. Gränssnittet är på engelska, men verktyget är så enkelt att det inte hade spelat någon roll om så språket var ryska.
Det finns många snygga teman att välja mellan.
Enkelt och tydligt gränssnitt. Det tar inte många minuter innan man förstått hur det fungerar.
Man bygger upp sin sida genom att dra in olika element.
Ibland känns det som att laddningstiden för den sidan man skapar kan bli lite lång.
Adressen din sida får är bra: "
www.brukarnamn.weebly.com"
Kan du ingenting om att bygga hemsidor från tidigare, så är detta ett väldigt lätt verktyg.
Verktyg för att förbättra sin sökmotoroptimering finns och fungerar väldigt bra.
Reklamkrav: JA  

Jimdo är ett verktyg på engelska som känns väldigt professionellt och genomtänkt. Vi blev positivt överraskade över hur snabbt och lätt det var att komma igång med sin hemsida. Vi tyckte hela upplägget på hur man bygger upp sin sida kändes väldigt intuitivt. Jimdo är ett verktyg vi verkligen rekommenderar. Verktyget är på engelska.
Gränssnittet för att bygga upp sin hemsida var väldigt tydligt och enkelt.
Det fanns mängder av mallar indelade i kategorier. Mallarna var inte de snyggaste vi sett, men de var absolut inte dåliga eller omoderna.
Direkt vid registrering av konto spelas det upp en demofilm som går igenom vad man kan göra med Jimdo.
För att komma åt de flesta av sökmotoroptimeringsmöjligheterna så behöver man köpa ett premiumkonto.
Det finns inbyggda funktioner för att sätta upp en blogg snabbt och lätt.
Adressen blev helt OK.
http://brukarnamn.jimdo.com/
Reklam längst ner på sidan, och även en liten ruta vid inloggningen. 1000 Kr/år utan reklam.

Webnode är en tjänst utvecklad av ett Tjeckiskt/Schweiziskt företag, fast tjänsten finns översatt på felfri svenska.
Den testsidan vi gjorde med Webnode är nog den bästa vi gjort, och det var förmodligen den lättaste att göra också. Hemsidorna man gör är redan från början bra optimerade. Det finns många snygga designmallar att välja mellan och administrationsverktyget är förmodligen det bästa vi stött på. Det blir inte en massa plottrig reklam i gratisversionen och det känns inte heller som man går miste om särskilt mycket funktionalitet. Webnode är verkligen ett verktyg vi rekommenderar för nybörjare. Att bygga och designa hemsidor har aldrig varit enklare eller roligare.
Webnode har ett administrationsgränssnitt som är på svenska.
Det är väldigt lätt att sökmotoroptimera sin sida. Du får för varje sida välja META keywords och text samt title. URL:en är också redan bra från början, men du har möjlighet att redigera den.
Vi märkte att vi la lite extra tid när vi jobbade med denna sida, men det var inte för att verktyget var tidskrävande utan för att det faktiskt var så enkelt att jobba med att det blev roligt.
Det finns en stor mängd mallar att välja mellan och de ser riktigt välgjorda ut.
Du får en webbadress som denna:
www.brukarnamn.webnode.se vilket känns som en perfekt adress.
Om du vill ha en riktig domän så går det att koppla på, men en domän kostar oftast från en hundralapp och uppåt per år beroende av vilken typ av domän man är ute efter.
Både administrationsgränssnittet och den sedan färdiga hemsidan känns snabbladdade och responsiva vilket både vi och Google gillar.
Reklamkrav: JA, men den märks knappast.
Jag gjorde en sida med Webnode. Adressen hittade jag med googlesökning. Man fick registrera sig med sin e-post och ett lösenord man bestämde själv. Då fick man omedelbart e-post med en länk, där man fick godkänna uppgifterna. Sedan loggade man in och kunde börja skapa sidan. Man får välja om det skall vara företag eller privat. (Jag tror att jag valde privat, men då det står OM OSS i stället för om mig i menyn, kanske jag tryckte fel). Sedan får man välja en mall av ett hundratal olika, och färg på den. Man kan använda den bild som finns överst, eller lägga in en egen från datorn. Sedan väljer man vilka sidor man vill ha, och så sätter man igång.
Det finns mycket man kan göra som att skapa undersidor till de rubriker man valt, lägga till länkar mm. Det är bara att undersöka verktygsfältet. När man är nöjd med en sida trycker man på Publicera, och så ligger den på nätet, med den adress man valt.
Exempel:
www.b-avholm.webnode.se och lt www.snsteg3.webnode.com som Harley gjort till steg 3-kursen.

123minsida är ett alternativ om man prenumererar på PC-tidningen då man får det gratis. Det är lätt att arbeta med och blir ganska snyggt. Man hittar den på PC-tidningens hemsida. adressen man får är inget kul: 123minsida/brukarnamn.se  Man kan ha egen domän, men då är det inte gratis. Betalversionen är inte så prisvärd. Jag gjorde en gratis för flera år sedan, som jag inte uppdaterat,
www.123minsida/krokstaäng.se
På alla de här tjänsterna finns möjlighet att skaffa egen domän och att utöka sidantalet, men då kostar det ett månadsabonnemang. Hur mycket varierar. Man kan också skaffa sig en blogg från tjänsten.
Annars är de vanligaste platserna för bloggar:
Blogger tidigare Blogspot, som är Googles gratistjänst. Kräver ett gmail-konto, är integrerat med övriga Google-tjänster kan börja användas direkt.
WordPress är från början en gratis blogg-tjänst, men har utvecklats, så man kan sköta hela hemsidor från den. Eftersom innehållet på alla sidor blir tillgängligt via en inloggningssida behöver man inte något  program
 för att kunna redigera och uppdatera sina sidor på webbplatsen. En svensk version finns på sv.wordpress.org. Man laddar ned programmet gratis till sin dator, men man måste ha ett webbhotell för publicering.

Birgitta Avholm, Uppsala mars 2014 för SeniorNet Uppsala

Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn