SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1409 Windows 8. Kontorspaket

Arkiv > 2014

Windows 8  - inte så svårt.

Vad är Windows 8?  - Ett operativsystem, brukar skrivas OS
Vad är ett operativsystem?  - Ett program som styr datorn och behövs för att använda den.
Finns det flera?  - Ja, det finns flera grupper av operativsystem.
IOS ägs av Apple och körs i maskiner som tillverkas av det egna företaget. Mac-datorer, iPhone och iPad.
Linux, som är fritt och finns i många varianter. Kan användas till persondatorer. Används ofta i mindre saker och tillbehör, och då märks det knappast.
Android, ägs av Google och används mest i handburna saker som telefoner och surfplattor. Finns även i enklare datorer.
Chrome OS, ägs av Google och kräver internetuppkoppling för att fungera. Finns i snabba små datorer.
Windows, ägs av Microsoft, används i de flesta PC och finns även för surfplattor och telefoner, men är inte så stort där. Namnet Windows betyder ju fönster och anger att man använder fönster när man arbetar med det. Men det gör också nästan alla andra operativsystem för persondatorer,
De flesta olika OS för PC har alltså ett gränssnitt  (det som syns på skärmen) som liknar varandra ganska mycket. Men var man hittar olika saker varierar, och det känns förvirrande när man inte är van. Och hela tiden kommer det nya utvecklingar av operativsystemen, för att både maskiner och program och vad man kan göra med datorn utvecklas.
Windows. Den första moderna varianten av Windows kom 1995, och hette logiskt nog Windows 95. Med några års mellanrum kom nya: W 98 och W 2000. Det var sig ganska likt och okomplicerat.
Så kom Windows XP, som ju faktiskt lever lite ännu, med många fler funktioner och ett litet annat sätt att tänka. Men gränssnittet var i alla fall inte så olika och de flesta vande sig fort, även om det fanns de som gnällde och ville ha kvar sitt gamla system. XP var aktuellt i flera år med några större uppdateringar, som man fick via CD-skivor.
En modernisering blev nödvändig och man lanserade efter flera års hemlighetsmakeri Windows Vista år 2007. Det innehöll en förfärlig massa nya funktioner och allt fanns med från början. Det gjorde att det blev ganska trögt och krävde mycket av datorn. Det blev inte populärt, få ville ha det och Microsoft måste redan 2009 komma med nästa OS, som fick heta Windows 7. Här fanns allt med, men lite upplättat, och man fick välja själv vilka saker man ville installera. Det blev snabbt populärt och hängde bra med i teknikutvecklingen. Det går även att anpassa till pekskärmar, som började komma då. De flesta har nog W7 idag.
Men så tog konkurrenten Apple ett jätteskutt framåt med smarta telefoner och surfplattor. Den andra stora konkurrenten Google tog upp kampen på det området och lanserade Android.  För att inte bli förbisprungna måste Microsoft göra något. Fort. Då lanserades ett försök med smarttelefoner, som inte blev så lyckat. Det blev helt enkelt inte tillräckligt bra för att växa ikapp de andra. Då satsade man på något helt nytt. Ett OS för PC, där man kan känna igen sig från sin surfplatta eller smarttelefon och helt anpassat till pekskärm.
Windows 8 föddes i slutet av 2012, och nu är vi framme vid dagens huvudämne.

Windows 8 är gjort för att kunna användas på pekskärmar och surfplattor, men kan naturligtvis även styras med musen. Man utgår från att datorn är uppkopplad mot Internet hela tiden, även om man kan arbeta off-line.

Plötsligt såg det helt annorlunda ut när man öppnade datorn. Ett nytt gränssnitt som fungerade på ett nytt sätt. Det är klart att folk blev förskräckta och protesterade. Redan förra hösten kom en uppdatering som heter Windows 8.1. där man kan slippa se det mesta som känns ovant. Men en del är i alla fall annorlunda. Jag kommer att prata om W 8.1.
Har man det första Windows 8, måste man själv aktivt uppdatera till 8.1. Det är gratis men det kommer inte automatiskt som andra uppdateringar. Det är egentligen ett helt nytt operativsystem, men kallas en uppgradering. I appen Store på W 8 får man erbjudande att hämta hem 8.1. Tyvärr så fungerar det inte alltid, eller snarare ganska sällan. Det är en väldigt stor fil att ladda ned och appen kan inte hantera det korrekt. I stället skall man gå in på Windows Update och ladda ned från Windows webbplats. - Om man har en bra och snabb bredbandsuppkoppling. Filen är på hela 3,5 GB. Jag klarar inte av det med mobilt bredband, och det skulle ta nästan hela  datamängden från 2 månader. Man kan gå till någon vän som har obegränsad data och snabb uppkoppling för att ladda ner. Jag valde att gå till Alina och få det gjort, och samtidigt få alla aktuella uppdateringar. Jag tror det kostade under 200 kr och det var det värt.
Fördelar med Windows 8.1.
Som alltid med en ny version är säkerheten bättre.
Det är snabbt att starta och att arbeta med.
Sökfunktionen är väldigt bra.
Det kan köra samma appar som telefoner och surfplattor (En massa enkla program,  som man kan ha stor glädje av inom olika områden)
Det är väldigt mycket bättre om man har pekskärm.
Det är lätt att samordna med en surfplatta eller telefon med Windows 8, men då bör den helst ha fullversionen och inte den mindre W8 RT.
Nackdelar med Windows 8.1. Startskärmen, som känns onödig och inte intuitiv om man inte har pekskärm. Avsaknaden av startmeny av den gamla typen. Men det är överkomligt.
Nu kör vi!
Låsskärmen är det första som dyker upp när du startar datorn. Klicka på den, och Inloggningsskärmen dyker upp. Då syns en ruta med en logga eller foto med plats för användarnamn under. Klicka på den. Är det första gången du öppnar datorn skall du skapa ett konto och välja användarnamn och lösenord. Du kan skapa ett lokalt konto för just den datorn. Du kan också logga in på ditt Windows-kontos direkt. Då bör du vara uppkopplad till internet. Har du Hotmail, Outlook eller Windows Live sedan förut, så använd det. Annars kan du här skapa ett nytt Windowskonto utgående från din e-postadress. Det kan vara vilken typ av e-post som helst. (Du kan hoppa över den här biten och skapa konto senare, eller välja att helt hoppa över inloggning i datorn. För att komma ut på Internet måste du dock logga in med ett Windowskonto. Det behöver man bara göra första gången.)
Det första man ser, när man loggat in, (eller skjutit upp inloggningen) är att Skrivbordet är borta. I stället finns en helt ny Startskärm, som ersätter den gamla startmenyn. I stället för ikoner finns fyrkantiga fält med olika färg och storlek som kallas Startpaneler. De kan vara interaktiva och uppdatera information löpande. (E-post, nyheter, väder, foton, sociala medier etc.).  Man öppnar Appar, som programmen här kallas med ett musklick på appens panel. (Även större ”skrivbordsprogram” kallas appar här, vilket jag tycker är fånigt. De fungerar ju olika.) Man kan själv välja storlek och placering på panelerna, så man lätt hittar det man använder mest. Man kan också ändra bakgrund och utseende på Startskärmen.
Alla appar som finns i datorn får nog inte rum på Startskärmen. Men det finns mer än du ser direkt på datorskärmen. Rulla på mushjulet eller dra i rullisten nedtill för att rulla fram fler. Man kan också klicka på minustecknet längst till höger i rullisten för att se hela skärmen förminskad. Vill du nå något som inte finns på Startskärmen, får du byta till visningen Alla appar. Det gör man genom att klicka på den lilla pilen i en cirkel nere till vänster. En lista dyker upp och man väljer app/program med ett musklick.
Man väljer vilka appar man vill ha på Startskärmen genom att högerklicka på dem. Ett verktygsfält dyker upp nedtill och där väljer man ikonen med häftstift Fäst på start. (Eller om man vill ta bort en app från Startskärmen så högerklickar man och väljer Ta bort från start). På samma sätt väljer man storlek på panelen. Man kommer tillbaka till Startskärmen genom att klicka på Windows-tangenten eller via Sidopanelen (se nedan) eller via startknappen längst ned till vänster på skärmen.
Sökfunktion finns direkt på Startskärmen. Börja bara skriva det ord du söker, och sökpanelen dyker upp till vänster, där man kan välja kategori eller bara skriva vidare. Det spelar ingen roll var muspekaren står. Bara skriv utan att klicka.
Avstängningsknapp finns uppe till höger på Startskärmen. OBS inte på Skrivbordet..
På skärmen finns Hotspots, aktiva punkter. Det gäller både i öppna appar och på Startskärmen. I övre vänsterhörnet  dyker miniatyrer av alla öppna appar upp när man pekar där. Man för pekaren nedåt, väljer app och klickar för att byta. OBS även om man har flera program öppna på Skrivbordet, är Skrivbordet ändå bara en app, och du kan inte byta program här. Nedre vänsterhörnet. Där finns den nya starknappen dold. Den är en miniatyr av Startskärmen och öppnar genast den. Dock ingen startmeny. Högerklickar man längst ned i vänsterhörnet öppnas Vänstermenyn med diverse genvägar och annat nyttigt. Kontrollpanelen hittar man här.
Högerhörnen, både det övre och det nedre, öppnar Sidopanelen. Mer om den nedan.
I en öppen app tillkommer också överkanten. När man för upp muspekaren dit dyker det upp en list med appens namn, ett avstängningskryss och ett minus för minimering. Håller man vänsterknappen nedtryckt kan man dra programmet till ena skärmhalvan, för att få plats med en app till bredvid. Drar man till nederkanten stängs programmet.  
Sidopanelen med snabbknapparna öppnas om man lägger muspekaren i ett högerhörn på skärmen. Det gäller både på Startskärmen och i en app eller på Skrivbordet. Eller använd genvägen Windowstangenten+C. Här finns de viktigaste funktionerna:
Överst hittar man förstoringsglaset för Sök. Sökfunktionen är snabb och väl utvecklad. Man väljer kategori för sökningen och skriver i sökfältet. Så fort man börjar skriva kommer olika alternativ upp. Klicka när du ser vad du söker.
Nederst hittar man kugghjulet för Inställningar. Det är här man stänger av. Klicka på Strömikonen och välj stäng av, eller viloläge, eller starta om. Man kopplar upp till ett nätverk och gör andra inställningar här.
Det finns också knapparna Enheter där t.ex. skrivare och USB-minnen syns, och Dela där man kan dela filer i ett nätverk eller med e-post eller på ett socialt medium. I mitten finns också en Windowsknapp, som går till Startskärmen. När man pekar på någon av knapparna dyker en stor ruta med datum och tid upp nedtill på skärmen.
Program/appar. Skaffar man en ny dator finns en massa saker förinstallerat. En del är sådant man vill ha, men mycket är bara till besvär och skall bort. Att avinstallera en app har blivit enklare. Ofta kan man högerklicka på panelen och hitta Avinstallera och då är det bara att klicka på det. Mer omfattande program avinstalleras via kontrollpanelen.
Skrivbordet är en app, men ser ut som i tidigare Windowsversioner och fungera på samma sätt. En Windowsknapp finns ner till vänster, men den går till Startskärmen och ingen startmeny, som man är van, men på Startskärmen kan man ju kan välja Alla appar.   Man kommer till Skrivbordet via en panel på Startskärmen, eller när man öppnar något program som körs via det. Man kan också välja att öppna Skrivbordet direkt vid inloggningen, och då ser man bara Startskärmen, när man behöver den.
Antivirusprogrammet Windows Essential Security, ES, finns alltid med från början och fungerar direkt när man öppnar datorn första gången. Det är gratis och ingår numera i Windows.  Vill du ha ett annat säkerhetsprogram än Windows eget, som är ganska säkert men inte så omfattande skall du inaktivera ES.  
Appar, småprogram, finns det massor av. Både gratis och sådana man betalar för. Du hittar dem under panelen Store på startskärmen. Klicka, välj kategori och välj app, så hämtas den och installeras snabbt och enkelt. Appar är inte så krävande för datorn, men kan ofta uträtta förbluffande mycket. De startar mycket snabbare än skrivbordsprogram och arbetar fort. De körs direkt på Startskärmen och man kan ha flera öppna samtidigt.
Webbläsare. Välj en till standard, men ha gärna minst en till som reserv om en server krånglar. På min dator var IE förinstallerat, men det skall det egentligen inte vara enligt gällande avtal, där man skall välja Webbläsare själv. Du skall alltså inte avinstallera IE, utan bara installera t.ex. Chrome och sedan välja vilken du vill använda som standard. Det finns lite bantade app-versioner av webbläsarna, men försök att installera fullversioner i stället från webben och inte från Store. Skillnaden är att fullversionerna körs på Skrivbordet och det blir då lättare att hantera framför allt e-post.
Program som du har använt i Vista och W 7 skall fungera utan problem. Du installerar som vanligt via en skiva eller Internet. De hamnar som förut med en ikon på Skrivbordet. Alla större program öppnas automatiskt på Skrivbordet. Du kan också skapa genvägar till Startskärmen och aktivitetsfältet.
Drivrutiner till skrivare och andra tillbehör, skall fungera om det gått i W 7. Normalt skall de hittas och installeras så fort man kopplar in enheten. Men det kan strula ibland. Det skall i alla fall gå, och drivrutiner kan hämtas från tillverkarens hemsida.


Det finns naturligtvis mer att lära sig om Windows 8.1. Men idag är det inte en hel kurs. Jag känner mig lite osäker på hur man sköter olika inställningar, eftersom jag sällan använder Startskärmen och appar. Jag får läsa på bättre till kursen. Men när jag arbetar från Skrivbordet märker jag ingen skillnad från Windows 7. Utom om jag pekar i ett hörn.

Lycka till och jobba på!

SeniorNet Uppsala september 2014  Birgitta Avholm
Kontorspaket - Vad finns att välja på?

Vad är ett Kontorspaket?
Wikipedia säger att ett kontorspaket är en samling tillämpningsprogram avsedda för kontorsarbete.

Basinnehållet i ett kontorspaket är oftast ett ordbehandlingsprogram, ett kalkylprogram och ett presentationsprogram.
Ett ordbehandlingsprogram är ett datorprogram som används för att skapa, formatera, ändra och skriva ut en dokumentfil. De flesta moderna ordbehandlare använder ett grafiskt gränssnitt som avser möjliggöra WYSIWYG ("What you see is what you get", ungefär "du får vad du ser").
Ett kalkylprogram är ett tillämpningsprogram som är konstruerat för att utföra matematiska beräkningar i tabeller. En cell i ett kalkylark kan innehålla en formel som beräknar innehållet i cellen utifrån andra celler i arket och uppdateras när dessa ändras. Ett kalkylprogram kan också användas för att lagra och sortera text, t.ex. namn- och adresslistor.
Ett presentationsprogram är ett dataprogram där du kan skapa material som kan visas med en projektor. Du kan t.ex. använda materialet för att presentera en rapport eller ett förslag, i en så kallad presentation. Du kan skapa skärmbilder med effektiva kombinationer av text och foton, illustrationer, ritningar, tabeller, diagram och bilder, med smidiga övergångar i ett snyggt bildspel.

Andra program som kan finnas i ett kontorspaket:
Email-program
Bildbehandlingsprogram
Databasprogram
Schemaläggningsprogram
Anteckningsprogram

Kontorspaketen kan indelas i tre kategorier: Professionella program, Gratis program och Gratis molntjänster.
Professionella
: Det finns många professionella kontorspaket på marknaden, t.ex. Microsoft Office, WordPerfect Office, Lotus SmartSuite, StarOffice, m.m.
För- och nackdelar med ett professionellt kontorspaket:
+ Används över hela världen
+ Många funktioner
+ Stort stöd från tillverkarna
+ Finns på många språk

- Kostar mycket (från 800 kr till över 4500 kr).
- Tar stor plats på datorn
- Kan oftast inte öppna filformat från gratisprogrammen
- För komplicerat för privatbruk

När man köper en ny dator idag, finns det ofta en förinstallerad version av MS Office. Den versionen fungerar bara kort tid och sedan måste man betala för en komplett version av paketet. Det kan också finnas en bantad version som kallas Office Starter. Den är i princip fri, men det kommer hela tiden uppmaningar om att köpa fullversionen. Den gör det svårt att använda andra kontorsprogram och vi rekommenderar att aviinstallera det snarast.

Gratis: På internet finns det många kontorspaket som är gratis, t.ex. Apache Open Office (tidigare kallad bara OpenOffice), LibreOffice och WPS Office (tidigare kallad Kingsoft Office), m.m.

För- och nackdelar med gratis kontorspaket:
+ Kostar ingenting
+ Många funktioner
+ Lätt att använda
+ Kompatibel med andra program, kan öppna de flesta filformat.

- Finns kanske inte på svenska.
- Kanske annat utseende än det man är van vid.
- Man måste tänka på vilkeet format man sparar i

Molntjänster: På internet finns det även gratis molntjänstkontorspaket, t.ex.One Drive (tidigare kallad SkyDrive), Google Drive, ThinkFree Online, Zoho, m.m.
För att använda molntjänster måste man ha internetuppkoppling hela tiden och helst en uppkoppling med bra hastighet.

För- och nackdelar med molntjänstens kontorspaket
+ Kostar ingenting
+ Lätt att använda
+ Kompatibel med andra program

- Behöver internet-uppkoppling
- Kan vara seg, beroende på anslutningens hastighet.


Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn