SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1411 Säkerhet

Arkiv > 2014

Aktuellt om datorsäkerhet.


När man är uppkopplad på Internet skall man alltid tänka på att ha grundsäkerhet i sin dator. Det är inget nytt, men lika viktigt som alltid.
Brandvägg. Det är ett program som hindrar en webbplats att komma in i datorn. Man ställer in säkerhetsgraden och kan ange vilka platser, som har tillgång till datorn. Även om det finns en brandvägg hos din Internetleverantör, och du har en  i ditt nätverk eller din privata router, skall du alltid ha en brandvägg installerad i datorn. Det finns en inbyggd i Windows, som man kan aktivera, och det finns flera andra som är gratis. Det ingår ofta en om man har köpt ett säkerhetspaket. Det gör inget om man har flera installerade. För de flesta räcker det med den inbyggda.
Antivirusprogram. Det hindrar virus och annan skadlig kod att aktiveras i datorn. Oftast tar den hand om och blockerar först, och tar bort sedan, utan att man behöver märka något. Ibland får man en fråga om man vill ta bort. Det finns numera ett program från Windows, som numera kallas Defender. Det ingår alltid i Windows 8. Man kan hämta det gratis för Windows 7. Då kan det heta W Essential Security. Det måste aktiveras, om det funnits något annat program installerat, som man tagit bort. Det finns flera andra bra gratisprogram, och många betalprogram för varierande kostnad. Inget program är 100% säkert, men de flesta är tillräckligt bra. Gå aldrig ut på nätet med vare sig dator eller surfplatta eller mobil utan ett säkerhetsprogram. OBS! Akta dig för falska antivirusprogram. De kan synas som pop-upp-rutor, som säger att din dator är  utsatt för hot, och att du skall installera och köpa ett program för att skydda dig, Detta är inte skydd utan virus!
Säkerhetskopiering. Det är alltid viktigt att ta backup på filer man skapat och inte vill bli av med. Även datorer går ju sönder ibland. Ja, förr eller senare gör de alltid det.  Ha alltid minst 2 säkerhetskopior på olika platser. Exempelvis en på en molnlagirngstjänst som OneDrive eller Google Drive, och en på en extern hårddisk.
Säker betalning när man handlar på nätet. Ge inte ut ditt kontonummer till privatpersoner eller okända företag. Betala inte i förskott. Det finns olika sätt att skydda sig. PayPal är ett.
Och så det vanliga: Öppna inte bilagor från okända. Surfa inte på skumma sidor. Klicka inte på okända länkar. Kontrollerar att du kommit till rätt webbplats innan du laddar ned något.
Låt inte lura dig!!


Nya hot.

I höst har det talats om hot, som visserligen har funnits förut, men som blivit vanligare. Det är olika typer av kapningar.
Identitetskapning. Genom att komma över inloggningar och lösenord, kan någon utge sig för att vara en annan person. Det finns olika saker man kan råka ut för.
Man använder uppgifterna från ditt bankkort, och köper en massa dyra saker på ditt konto.
Man kommer åt ditt bankkonto och för över pengar till sig själv.
Man öppnar ett nytt konto i ditt namn, vaktar din brevlåda och kommer över koden som sänds till dig med post. Sedan för man över dina pengar till det nya kontot.
(Om man inte slarvat med sina uppgifter. t.ex. haft koden i samma plånbok som bankkortet. Eller lämnat ut uppgifter på något sätt, så ersätter banken dig troligen.)
Man kapar din e-post och sänder brev i ditt namn för att lura dina vänner på pengar. Eller använder det för att skicka skräppost av annat slag.
Man kapar ditt Facebook-konto. Lurar åt sig pengar från dina vänner. Eller skriver saker i ditt namn, som du definitivt inte vill bli förknippad med.
(Var noga med dina lösenord, de skall vara starka. Logga ut om du lämnar din dator eller mobil ur sikte.)
Filkapning. Någon tar sig in i din dator via ett program, en bifogad fil eller en länk. Det händer ingenting till att börja med. Men en dag kan du inte öppna en av dina egna filer. I stället får du ett meddelande om att filen är kapad och krypterad, och att du måste betala för att få en nyckel som kan låsa upp filen. Och snart är alla dina privata filer blockerade. Att betala kan hjälpa, men det är inte säkert. Säkra kopior är den enda hjälpen. Man måste ha kopior på en extern enhet, som inte är kopplad till datorn permanent, och som inte är synkroniserad med mappar på datorn. (Då kan de kapade filerna kopieras med sin kryptering och kopian är till ingen nytta). Sedan måste man förvissa sig om att det skadliga programmet verkligen är helt borttaget, innan man flyttar tillbaka sina filer igen. Det behöver du troligen hjälp med.
Windows XP. Det gamla operativsystemet uppdateras inte längre. Kopplar man upp sig mot nätet med en XP-dator, löper man stor risk att bli angripen.
Oskyddade nätverk. Om du kopplar upp dig till ett öppet nätverk, dvs. ett som inte behöver lösenord, skall du inte göra känsliga saker på datorn. Gå inte in på din bank. Klicka inte på okända länkar. Tänk efter extra noga innan du öppnar något.
Ditt egna nätverk hemma, skall du alltid ha krypterat, det görs när du installerar routern.
Social påverkan. Är den vanligaste vägen för att bli lurad och få in skadlig kod i datorn numera. Tro inte på otroliga saker, innan du kontrollerat. Din väns konto kan ha blivit kapat. Du får aldrig högsta vinsten i lotterier, du inte vet att du deltagit i. Din bank skickar aldrig e-post till sina kunder. Microsoft ringer inte till dig för att fixa något fel de upptäckt i din dator. Det är många skurkar, som försöker använda nätet för att tjäna pengar. Det mesta verkar väldigt genomskinligt, men det kostar inget att göra massutskick på olika sätt och om ½ promille går på det, kan det ge många tusen direkt. Och om du i alla fall blir lurad, skäms inte så mycket att du inte anmäler att du blivit utsatt.
En gång till: Låt inte lura dig!SeniorNet Uppsala november 2014     Birgitta AvholmTillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn