SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1502 Skype

Arkiv > 2015

Skype – Internet-telefoni

Skype är ett företag samt företagets viktigaste programvara. Företaget är verksamt inom området Internetbaserad kommunikation, främst IP-telefoni och grundades 2003 av svenske entreprenören   Niklas Zennström. Företaget såldes 2005 till Ebay, som 2009 sålde det vidare till en grupp av investerare. 2011 köptes Skype av Microsoft som införlivade programmet i sin verksamhet för Internetkommunikation.

Programmet
Skype är ett program för IP-telefoni, som använder sitt eget hemliga protokoll. Man behöver ha programmet Skype installerat på sin dator eller sin mobiltelefon, alternativt använda en speciell skypetelefon, samt ett användarkonto. Därefter letar man upp personen man tänkt kontakta och låter Skype ringa upp. Man kan även använda webbkamera för att se varandra under samtalet. Samtalet sker över befintlig Internet-koppling och inga uppkopplingsavgifter, minutavgifter eller abonnemangskostnader betalas, utöver dem för Internet-anslutningen, då båda parter i samtalet använder Skype. Förutom möjligheten att ringa till en eller flera personer med gruppsamtal fungerar skype-programmet som en vanlig chat-tjänst med chat, filöverföring etc.
Det går även att ringa och SMS:a till det vanliga telefon- och mobilnätet med hjälp av funktionen SkypeOut, men denna trafik är inte gratis. Det går även att skaffa ett eget riktigt telefonnummer med Skype. Det kan man ringa som lokalsamtal från en vanlig telefon och ändå nå dig var du än befinner dig i världen.
Väljer man att använda Skype via sin mobiltelefon betalar man för datatrafiken som samtalet genererar. Det är därför en fördel att befinna sig i en WiFi-zon med fri tillgång till Internet eller att ha ett abonnemang som inkluderar datatrafik.
Kom igång med Skype
På surfplatta eller Smartphone installerar man appen Skype. På PC:n rekommenderas det att du använder skrivbordsversionen av Skypeprogrammet och inte den App som finns i Windows 8.
Öppna webbsidan www.skype.com/sv/ och klicka på Ladda ner Skype. På nästa sida, klicka på Skaffa Skype för Windows skrivbord.
Du behöver välja ett skype-namn och ett lösenord. Ditt skype-namn ska bestå av 6 till 32 tecken och får bara innehålla bokstäver och siffror men kan också innehålla understreck och du kan t.ex. se om ditt namn formaterat som förnamn_efternamn är ledigt. Sedan hämtar man och installerar Skype. Installationen är enkel och går snabbt. Under installationen blir du också ombedd att prova och justera ljudet och om du har en webbkamera får du även möjlighet prova att den fungerar som den ska med Skype.
Obs!
Man måste kontrollera att man har en mikrofon i datorn, så man kan prata. Annars går det att koppla till en extern mikrofon eller ett headset med inbyggd mikrofon. Skall man använda videosamtal måste man såklart ha en webbkamera.

Första gången du använder Skype har du bara en kontakt i din kontaktlista, Skypes echo service. Det är en dator som man kan ringa till för att prova att Skype fungerar som det ska.
För att hitta nya kontakter, klicka på Lägg till kontakt ikonen eller skriv någonting i sökfältet.
Säkraste sättet att hitta en kontakt är att skriva email adressen.

Ett meddelande skickas till den nya kontakten som måste godkänna.

Ringa med Skype
Klicka på personen i kontaktlistan som du vill prata med och sedan välj mellan Videosamtal eller Ring upp. Ikonen framför kontaktnamnet visar tillgänglighet:
vit = Ej kontaktbar just nu.
gul = Datorn är på men personen sitter inte vid datorn just nu
grön = Kontakten är online

Om du vill skicka ett meddelande som kommer fram direkt så kan du skriva något i rutan längst ner och trycka på Enter-tangenten så skickas det.

Om du vill ringa till en vanlig telefon, klicka på "luren" ovanför kontaktlistan och sedan knacka in numret på sifferbordet som visas. Du måste betala in till Skype i förväg så att du har SkypeCredit innan du kan ringa till vanliga telefoner.

När någon ringer till dig, hör du en ringsignal och en ikon visas på skärmen.
Klicka på Svara för att starta samtalet eller klicka på Godkänn inte om du inte vill svara.

För mer information om hur du använder Skype besök den utomordentliga websidan: lt www.jonnyochannchristine.se/tips/datortips/skype/

Google har en liknande tjänst, men den är inte lika spridd i nuläget, Hangout. Skall man ringa till abbonnenter som inte har tjänsten installerad, kostar det, men det är klart billigare än Skype.

Saxat från UNT.se 23/2 2015 om tjänsten Rebtel.  
20 miljoner människor använder i dag svenska Rebtel för att ringa gratis eller billigt till andra länder.
Rebtel räknar med att ha omsatt omkring 80 miljoner dollar eller cirka 530 miljoner kronor under 2012. Enligt internationella analyser ökar marknaden för mobil voip med mer än 60 procent årligen de kommande åren. Analysföretaget Juniper spår att fler än 1 miljard människor kommer att använda mobil voip 2017.
Rebtels kundbas finns bland  första och andra generationen invandrare i främst USA som vill ringa billigt till sina hemländer. Andra länder som växer snabbt är invandrartäta länder som Storbritannien och Frankrike.
– Vi har nästan inte marknadsfört oss alls i Sverige. 70 procent av vår omsättning kommer från Amerika.


SeniorNet Uppsala februari 2015  Harley Thomas. Birgitta Avholm
Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn