SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1503 Bloggar. Resor

Arkiv > 2015

Bloggar


Vad är en blogg?
En blogg är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida.
Namnet kommer från avkortningen av webblogg; (av engelskans blog, kort form av weblog från de engelska orden ’web’ och ’log’), och ordet "blogg" togs in i Svenska Akademiens ordlista 2006.
Vem som helst kan skriva en blogg och många berömda personer har haft eller fortfarande har egen blogg. Det sägs att Barack Obamas blogg var en av de viktigaste elementen i hans valkampanj 2008 och Carl Bildts bloggar har ofta varit kontroversiella. Talibanerna blev så pass sur på Malala Yousafzais blogg att de försökte mörda henne och så småningom fick hon Nobels Fredspris för sitt arbete för rättvisa.
I sin enklaste form, består en blogg av en enkel webbsida med rubrik, dagens/veckans inlägg och plats där läsare kan kommentera bloggens innehåll. Inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp.

Hur skriver man en blogg?
Det finns flera bloggplattformer att välja på, varav Blogger och WordPress är de största och mest använda.
Blogger
är Googles egna bloggplattform och är precis allt som Google står för, enkelt och gratis.  
WordPress
är ett lite mer avancerat verktyg. Hela versionen av WP kostar €99 per år och är ett mycket kraftfullt verktyg. Det finns en gratis version av WP, men den är begränsad i sin användning och om man föredrar en gratis bloggplattform, då ska man välja Googles Blogger i stället.

Alla bloggplattformer ger möjlighet att använda egna domäner (t.ex. www.jannesblogg.se).

Att tjäna pengar på bloggandet
Det finns flera olika sätt att tjäna pengar på sitt bloggande:
Det vanligaste sättet är att sälja reklam utplacerat på väl valda platser på bloggen. Man får betalt av annonsörerna för varje person som klickar på, eller för varje person som ser dessa reklamlänkar, men det finns också möjligheter för mer avancerat samarbete med reklamfirman.  
AdSense
är Googles egna verktyg för att publicera annonser på internet. Sättet man som bloggare tjänar pengar här, är genom visningar av annonserna och antal klickar på dessa. AdSense är det i särklass mest använda verktyget, och anledning är att här tjänar man oftast mest pengar. Google har genom åren blivit väldigt kompetenta på att rikta reklamen till rätta personer och de bakomliggande funktionerna är tämligen avancerade.

Hur ska folk hitta till din blogg?
Enklast är att de kan Googla eller använda något annat sökverktyg.
Du kan skicka ett brev till alla dina vänner och ge dem adressen till din blogg, eller de kan prenumerera på din blogg genom ett så kallat RSS-flöde. Det flesta bloggplattformer inkluderar en orangefärgad RSS-knapp som läsarna kan klicka på om de vill prenumerera och då får de ett meddelande/mejl varje gång du skriver ett nytt inlägg på din blogg.

Kommentarer:
Bloggläsare kan kommentera innehållet i en blogg och det är normalt att bloggaren måste godkänna kommentarerna innan de publiceras på webbsidan. Det är praxis att bloggare, som inte godkänner en kommentar, kontaktar personen och förklarar varför kommentaren tagits bort.  

Mera information:
Webbsidan börja-blogga.se ger mycket råd och information.SeniorNet Uppsala mars 2015   Harley Thomas

Att ordna flygresor via internet.

1. När ska man boka en resa?
Biljettpriserna på regulärflyg stiger drastiskt 14 dagar före avresedagen. Det flesta experter rekommenderar 4 till 7 veckor före avresedagen som bästa bokningstid.
2. När ska man resa?
Som pensionärer har vi en stor fördel då vi kan vara flexibla när vi väljer datum och tid för resan. Självklart, ska man välja "Låg-säsong" perioderna och när de är beror på var i världen man ska åka. Oftast är det billigare att åka mitt i veckan (tisdag-torsdag).

När du tittar på flygbolagets webbsida, försök då får fram en månadskalender över priserna, då kan du lätt ser de olika priserna från dag till dag.
3. Hur ska man hitta bästa priset?

Sök först på en av de många webbsidor som samlar in priserna från många olika resebolag, t.ex.
www.reseguiden.se , www.flygresor.se, www.travelstart.se eller www.momondo.se
Kolla sedan med de individuella flygbolagen hur mycket de tar. Nästan alla flygbolag har webbsidor på svenska:
www.sas.se/ , www.norwegian.com/se/ , lt www.klm.com/travel/se .
Kolla med både traditionella företag, som SAS, KLM, etc., och "lågpris" -bolagen, som RyanAir, GermanWings, EasyJet, etc., MEN se upp för alla extra kostnader som kan dyka upp. Med de flesta "lågpris" -bolag måste man betala extra för mat, reserverade sittplatser och "check-in" bagage.
Om du ska resa runt till flera destinationer, kan det vara klokt att kolla med en resebyrå eftersom de ofta kan erbjuda någon sorts rabatt om resan är mer än en enkel tur-o-retur biljett.
4. Avbokningsskydd.
Köp inte extra avbokningsskydd i onödan! De flesta kreditkort erbjuder gratis avbokningsskydd om man betalar minst 75% av biljettpriset med deras kort. Kolla med din bank och kolla villkoren för avbokningsskydd (informationen hittar du på bankens webbsida).
5. Reseförsäkring:
Inom Europa får man gratis sjukvård genom det avtal som Försäkringskassan har med de olika ländernas sjukvårdsgivare. Skaffa ett "European Health Insurance Card" genom Försäkringskassan (
lt www.forsakringskassan.se) och ha det med dig när du reser.
Utanför Europa, behöver du försäkring. Kolla din hemförsäkring eftersom den ofta inkluderar en reseförsäkring utan extra kostnad.
6. Pass och visum:
Kolla att passet gäller för hela tiden du ska vara utomlands, och helst lite till ifall du blir försenad.
Om du ska besöka USA är det bäst att ha ett nytt pass som har en "chip" med viktiga data. Du behöver inget visum till USA som turist, men du måsta registrera dig hos US Customs and Border Protection minst 72 timmar före ankomst: ( ).
För andra länder utanför Europa, kolla med ambassaden. Googla på "konsulat
namn på landet".
7. Pengar:
Ta kontantmedel och kort. Resecheckar är säkra men dyra och obekväma. Inom Europa, är det mest bekvämt att använda kreditkort. De är rätt så säkra nu för tiden med "chip" istället för det magnetiska bandet. Kolla med banken hur mycket det kostar att använda kortet utomlands. Det finns kreditkort som inte tar någon avgift vid utomlandsbetalningar. Ett kreditkort är bättre än ett kontantkort eftersom pengarna inte dras från ditt konto förrän efter cirka 6 veckor efter användning. Då har du tid att stoppa obehöriga avdrag från kontot om sådant behövs. Ha helst två kort med dig under resan men bär dem på olika platser så att du förlorar bara ett kort om du blir rånad.
Om du har kontanta medel, dela då upp dem i olika fickor/väskor, ifall du skulle bli rånad eller förlora en väska under resans gång.
8. Hotell och logi:
Man kan hitta och boka hotell genom webbsidorna listat under punkt 4 ovan. Annars kan man Googla efter "hotel/b&b
namn på platsen" eller "cheap hotel/b&b namn på platsen".
Det finns flera webbplaatser, som förmedlar billigt boende:
www.airbnb.org, lt www.ownersdirect.co.uk, www.friendlyrentals.com, www.homeaway.se
Gratis logi hittar man på
www.hospitalityclub.org, lt www.bewelcome.org och www.couchsurfing.org, www.stay4free.com

SeniorNet Uppsala mars 2015   Harley Thomas

Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn