SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1505 Windows 10

Arkiv > 2015

Windows 10  
- Vad vi vet om det nya operativsystemet.

Snart kommer Microsoft med ett nytt operativsystem igen. Det är lite tidigare än man skulle väntat sig, men man fick så mycket kritik för Windows 8, och det har man tagit till sig. W 8.1 som egentligen var mer än en uppdatering utan närmast ett nytt operativsystem, kom ganska snart, och gjorde att de flesta jobbiga sakerna med W 8 rättades till. Nu ändrar men mer, och det sägs att W 10 har det bästa från både 7:an och 8:an, och dessutom flera helt nya användbara funktioner.
Att man väljer att kalla operativsystemet Windows 10 och inte 9, som verkar mest logiskt, förklarar man med att 9 skulle kunna förblandas med andra, äldre system. Antagligen tycker man också att 8.1 egentligen borde hetat W 9. Nu heter det i alla fall Windows 10, och det är faktum.

Varför behövs ett nytt OS?

Egentligen börjar det med tanken bakom Windows 8. Det skulle vara ett gemensamt system för alla typer av ”plattformar”. Det skulle se likadant ut vare sig du arbetade på en stor PC, en surfplatta eller en smarttelefon. Man skulle kunna köra de små enkla mobilprogrammen, apparna, på alla enheter.
Ett helt nytt utseende skapades, som fungerade bra med pekskärmar. I stället för ikoner fanns större ”paneler”, ibland aktiva som visar saker via nätet. De startade  inte program utan ”appar” (applikationer), som är små varianter av program tillräckligt enkla för att kunna köras på en mobil. Den här s.k. startskärmen var det man startade med och det gamla välkända skrivbordet fanns bara med som en app.
Nu gick det här inte att genomföras helt konsekvent, för man måste ju kunna köra riktiga program på en PC. Dessutom krävdes en särskild variant för telefoner. Det blev alltså en ganska förvirrande blandning och användarna rasade. Windows 8 fick ett dåligt rykte från början. Det kom uppdateringar med förbättringar, och ganska snart kom 8.1. Det fungerar utmärkt på en PC och man kan välja att köra direkt från skrivbordet, så man nästan aldrig ser startskärmen. Men folk blev inte nöjda. Man ville ha tillbaka den gamla välfungerande startmenyn.
Det här missnöjet med W8 ledde också till att konkurrenterna Apple med sin iPad och Google med Android på alla andra märken, ökade sitt försprång och Microsofts försök att lansera sig på surfplattor och telefoner gick uruselt. Det var egentligen lite synd, för tanken var god och det finns många användbara funktioner.

När kommer Windows 10 till Sverige?

Terry Myerson, chef över operativsystem hos Microsoft, skrev i sin officiella blogg att Windows 10 släpps i 190 länder på 111 språk "i sommar". Vi har inte fått det bekräftat men räknar med att Sverige är ett av länderna.

Vad kommer det att kosta?

För konsumenter kommer Windows 10 att bli en gratis uppgradering från Windows 7 och Windows 8.1. Gratiserbjudandet kommer att gälla i ett år från det att Windows 10 släppts. Vad som kommer att hända med priset efter det är än så länge okänt. Om du använder Windows XP eller Windows Vista måste du av allt att döma betala och  man kan anta att det blir ungefär samma pris som i dag. Det skulle innebära strax under 1 000 kronor för standardversionen i kartong, eller lite billigare för en oem-version. Det senaste är att det släpps gratis till datortillverkare.
Alla enheter som uppdateras till Windows 10 kommer även att få gratis uppdateringar under hela enhetens livslängd.
Windows 7 och senare versioner ska fungera att uppgradera direkt med hjälp av Windows Update. Du behöver alltså inte skaffa en dvd-skiva eller skapa ett usb-minne för installation. Kravet för att det ska fungera är att systemet du kör i dag är uppdaterat till den senaste versionen. Kör du av någon anledning ursprungsversioner av Windows 7 eller 8.1 utan service pack måste du använda ett installationsmedium. Hur det blir med det ursprungliga W 8 är osäkert, så säkrast är att snarast uppdatera till 8.1.
Windows XP och Vista finns inte med på Microsofts lista över operativsystem som går att uppgradera direkt till Windows 10 så där är det av allt att döma en nyinstallation som gäller.

Vad krävs av datorn?

Microsoft har faktiskt arbetat hårt på att få ner utrymmet, som det nya operativsystemet tar upp. Genom smart komprimeringsteknik som nu även fungerar på systemfiler och ett nytt sätt att återställa systemet till fabriksläge som inte kräver en återställningspartition har man bantat systemet. Med 64-bitarsversionen kan du räkna med att spara in minst 6,6 gigabyte utrymme och på 32-bitarsversionen strax över 5 gigabyte. Det är särskilt viktigt för billiga pc-plattor och netbooks som kan komma med 16 eller 32 gigabyte utrymme.
För att köra en del nya funktioner krävs ganska mycket datorkraft. Flerkärnig processor med minst 4 kärnor och ett RAM-minne på mint 4, helt 6 GB. Men i princip bör en dator som fungerat bra med 7 eller 8 gå att köra med 10 också.

Vad blir nytt och hur ser det ut?

Det viktigaste är nog att programmet kommer att känna av vilken plattform det körs på och anpassa sig efter det. Men  det finns också många nyttiga och praktiska nyheter.
Till mångas glädje är startmenyn tillbaka, och det med råge. Den nya startmenyn är en sammanslagning av Windows 7 och Windows 8, vilket betyder att du kan ha både text och brickor synliga i menyn. Startmenyn är mycket mer interaktiv än tidigare. Tack vare att du kan visa brickor i menyn kan du exempelvis se hur många olästa e-postmeddelanden du har eller om något uppdaterats på Facebook, endast genom att klicka på startmenyn.
Dessutom kan du ändra storleken på menyn både på höjden och bredden så att du kan se så många brickor som du önskar. Strömknappen har också flyttats från övre högra hörnet till nedre vänstra.
Det irriterande snabbstartfältet till höger har helt försvunnit.
En efterlängtad nyhet i Windows 10 är stödet för virtuella skrivbord. Det betyder att du kan skapa olika skrivbord som visar olika program och teman. Du kan exempelvis ha ett skrivbord där webbläsare och e-postprogram är aktivt och ett annat som visar Word och Excel. Man kan ha upp flera skrivbordsvyer öppna samtidigt. Genom att trycka Windows-tab växlar du enkelt mellan de olika skrivborden. Precis som tidigare kan du även växla snabbt mellan program genom att trycka alt-tab. I Windows 10 har funktionen förbättrats jämfört med Windows 8 och du kan nu se mer av innehållet i varje program.
Appar för det moderna gränssnittet (det som tidigare kallades Metro) kan nu även köras i skrivbordsmiljön. Fönsterstorleken på apparna kan du justera precis hur du vill och du kan även låsa en app till exempelvis den högra delen av bildskärmen. Upp till fyra appar kan vara låsta på skärmen.
Alla appar som utvecklas för Windows 10, Windows Apps, kommer att kunna köras på alla plattformar. I dag finns det exempelvis olika appar för Windows Phone och appar för det moderna gränssnittet i Windows 8 och Windows RT. Med hjälp av universella appar kommer det endast att finnas en app för alla plattformar.
Vanliga Windowsprogram kommer dock inte att kunna köras på mobila enheter, endast Wndows-appar.

Microsofts nya webbläsare kommer att heta Edge. Arbetsnamnet var Spartan, men man ville nog ha kvar E som första bokstav för att kunna ha en igenkännlig logga från Explorer. Edge har flera fördelar gentemot sin föregångare IE Lättviktig webbsurfning, stöd för plugin, möjligheten att märka upp en sida, kommentarer direkt på sidan med det Microsoft kallad digital ink, ett nytt läsläge samt integration med Cortana som blir din personliga surfassistent.
När Windows 10 är klart kommer Edge att vara standard och IE får bara vara med som ett alternativ för gamla sajter som enbart fungerar i den ålderstigna webbläsaren.
Tanken bakom Edge är att göra en webbläsare som är så enkel att den försvinner ur medvetandet och bara lämnar webbplatserna du besöker kvar.
Estetiskt är den verkligen spartanskt. Hela ovandelen är en enfärgad verktygsrad med enfärgade ikoner och text. Det tar tid att vänja sig, och vid första anblicken saknar vi lite färgstänk för att hålla isär de olika verktygen. Det skall gå att spara undan intressanta artiklar för att läsa senare. Att Microsoft har utvecklat ett läsläge som tar bort alla distraktioner, inklusive all reklam, är trevligt.

Det nya Mail-programmet har en tredelad layout, där du kan lägga in en valfri bakgrundsbild i förhandsvisningsavdelningen som visas när inget mejl är markerat. När du skrivet ett mejl har du nu mycket bättre redigeringsmöjligheter och Mail påminner mer om Word. Du kan till exempel både skapa nya och klistra in tabeller från Word och Excel direkt i ett brev. För användare som fortfarande behöver stöd för pop-mejl har Microsoft lagt till det – något som saknas i mejlprogrammet i Windows 8.
Kalender har fler färger och kontraster än det grådassiga monstret som kallas Windows 8:s Kalender. Den har också fått en smal vänsterspalt med en liten månadsvy och en lista där du snabbt kan välja vilka kalendrar som ska visas i den stora vyn. Viktigare är att Kalender återigen får stöd för Google Calendar, en funktion som togs bort i Windows 8.1 som en del i en barnslig strid med Google. Äntligen.
Röststyrningsprogrammet Cortana kommer även till datorer. Funktionen är en intelligent röststyrd söktjänst och tanken är att hon ska bli din personliga assistent. Den liknar mycket Siri som sitter i Iphone och Ipad eller S Voice i Samsungs Android-telefoner. Cortana finns redan i mobiltelefoner som kör Windows, i alla fall om du pratar engelska, men kommer nu alltså även till datorn.
Syftet med Cortana är att kunna be henne utföra sysslor eller söka information genom att prata naturligt med datorn. Ett typiskt exempel är att säga åt datorn: ”Påminn mig om tandläkaren klockan tre på tisdag”. Cortana ska förstå vilket datum och vilken tid du syftar på, och lägga in det i kalendern med en påminnelse någon timme innan.  Söktjänster ska också kunna användas med ett naturligt språk och tjänsten lär sig från dina tidigare sökningar vad du brukar mena, och kan också söka igenom hårddisken och appar för att få bättre träffar. ”Visa mig alla mina foton från december” är ett exempel som använder informationen du redan har på datorn.
Cortana finns i dag inte på svenska och vi har just nu ingen information om det kommer fungera på svenska när Windows 10 släpps, eller om det kommer i en senare version.
Windows 10 kommer med stöd för tekniken Fast identity online 2.0 (förkortat Fido). Det ger bra stöd för inloggningsmetoder som att verifiera sig med ögat, fingret eller ansiktets form. Så kallad biometri. Informationen om dig som används för inloggningen sparas lokalt på din egen dator och skickas alltså aldrig till Microsoft eller läggs upp i molnet. Lösningen kan kompletteras med en kod för att få till tvåstegsverifikation, något som sannolikt ökar säkerheten en hel del.
Stöd för biometri har funnits i mobiler och bärbara datorer i åratal men syftet med just Fido är att få till en enhetlig standard som hanterar ett antal olika metoder. Det är en öppen standard som även andra företag kan använda i sina produkter.
Harpan är tillbaka som standardprogram. I Windows 8 förpassades Harpan och flera andra gamla spel som varit standard på Windows sedan urminnes tider till Windows Store och ingick inte i en fräsch installation.
Ett nytt intressant program kallat Kontakta Supporten, där du hittar information om hur du kan få hjälp när du kört fast eller har problem. Du kan chatta med en supportperson eller be om att bli uppringd, och kan direkt se hur lång tid det lär dröja innan någon ringer.
Media Center försvinner, men man kan spela upp DVD via Twitter.
Hologram. För 3-D. Microsoft har tagit fram ett par glasögon som är helt fristående, och för att kunna göra alla beräkningar som krävs också en helt ny typ av processor som passande nog kallas för holografiprocessor. Stödet för tekniken finns sedan inbyggd i Windows 10 och tillgänglig för andra utvecklare, så det finns inga hinder för andra att använda den om den fungerar som utlovat. Användare kan skapa sina egna hologram i programmet Holostudio.

Det här är det viktigaste vi vet idag. En del blir kanske annorlunda, men i stort sett är detta vad vi kan vänta oss. Vi rekommenderar att alla uppdaterar till Windows 10. Men det verkar som om man har ett år på sig, så vänta lite. Se under tiden till att uppdatera det OS du har till det senaste .
Under hösten kommer vi att köra 7 och 8.1 på våra kurser, men till våren räknar vi att gå över till 10.
Det är möjligt att det känns så ovant att vi kör någon kurs i Windows 10. Men vi hoppas att det inte skall behövas. Det blir säkert ett månadsmöte i alla fall, där vi kan visa de nya funktionerna för alla.
På våra kurser i höst kommer vi att ta upp hur man skall förbereda sig och sedan göra uppdateringen.
Nästa vår skall vi alla köra Windows 10 och tycka det är enkelt och naturligt.
DET SKALL BLI SPÅNNANDE!

SeniorNet Uppsala maj 2015  Birgitta Avholm

Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn