SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

151001 Facebook mm

Arkiv > 2015

Facebook

Beskrivning. Facebook är ett socialt nätverk som grundades i februari 2004 och som drivs och ägs av Facebook Inc. För att gå med i Facebook öppnar du ett konto och skapar en personlig profil. Du kan sedan lägga till andra användare som vänner, utbyta meddelanden samt få automatiska mejl när någon postar meddelanden eller bilder på sina konton. Dessutom kan du ansluta dig till olika intressegrupper, som exempelvis SeniorNet Sweden. Facebook är ett snabbt och enkelt sätt att hålla kontakt med vänner, familj eller likasinnade samt få löpande högaktuell information från valda intressegrupper.

Historia.
Facebook grundades av Mark Zuckerberg tillsammans med studievännerna Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz och Chris Hughes. Till en början begränsades registreringen av konton till endast Harvardstudenter, men gradvis öppnades webbplatsen för studenter vid andra universitet i USA och Kanada, high school-studenter och slutligen till allmänheten och resten av världen. Facebook har fått sitt namn efter de elevkataloger som i USA delas ut till studenter av universitetens administration.

Idag,
Facebook är numer den största marknadsföringskanalen för företag och organisationer. Strategier för Facebook och andra sociala medier gör att man ofta anlitar insatta konsulter med kunskap om mediernas speciella "regler" för att insatserna ska få effekt. Facebook har också blivit ett kraftfullt verktyg för opinionsbildning och används flitigt av olika grupperingar. Facebook har därför blivit blockerat av regeringar i flera länder, bland annat Pakistan, Syrien, Kina, Vietnam, Iran och Nordkorea. Delningsknappen gör att man snabbt kan lägga upp vänners inlägg på sin egen sida. På så sätt sprids nyheter och upprop – och rykten - av olika slag snabbt över världen.
Idag har Facebook en av sina serverhallar i Luleå.

Säkerhet mm. För att kunna se en användares inlägg, statusuppdateringar, måste du få ett godkännande som vän av hen. Däremot kan man söka upp en persons sida och lämna ett meddelande. Det skiljer Fb från Twitter, där man kan följa vem man vill. Man kan välja vilken typ av öppenhet man vill. Bara vänner, vänner och vänners vänner eller helt öppet. Jag har valt ett helt öppet konto, där vem som helst kan läsa mina inlägg. Då måste man tänka på det, när man publicerar något, Det tycker jag är en bättre säkerhet än att tro att bara de jag utvalt kan läsa, för det finns många vägar in. Det innebär att jag kan vara personlig, men inte för privat; Skriv aldrig negativa inlägg om någon person. Tala inte om när du reser bort och lämnar hemmet tomt. Lägg inte upp för privata bilder av dig själv eller andra.
Det finns naturligtvis en massa reklam, men man kan göra inställningar, så det inte blir alltför påträngande. På min sida ser man praktiskt taget ingen, som jag inte valt själv.

Varför skaffa Facebook? Jag har mycket glädje av Facebook. Jag får tips och och inbjudningar till evenemang jag skulle missat annars. Jag får kontakt med gamla vänner, och vet plötsligt att de finns och lite om vad de gör. Jag får nya riktiga vänner av sådana som bara varit ytliga bekanta förut. Jag blir också vän med sådana jag aldrig träffat, via rekommendationer från Fb-vänner. Det har givit mig fantastiska forum för fördjupning och diskussioner jag aldrig skulle sett annars. Man bör dock veta något om vilka man blir vän med, och det kan man se i kommentarer på vänners inlägg.
Man får möjlighet att se en massa roliga klipp från YouTube och andra sidor. Det finns olika intressegrupper, som man kan gå med i. Och så är det roligt att få gratulationer på födelsedagen och positiva reaktioner på sådant man har lagt upp.  "Likes" eller gilla-markeringar är flitigt använda. Ogilla har ingen knapp, men man kan ju uttrycka sitt ogillande i text. Det är nog bra att det inte är lika lätt att ogilla som att gilla.
Allt det här gör att man kan fastna alldeles för länge och fördärva sin nattsömn, om man inte har tillräckligt självdisciplin.

Skaffa konto. Enklast googlar man på Facebook och klickar sig fram. Man skall ha ett användarnamn, och det bör helst vara ditt eget, så att du går att hitta för sådana som vill ha kontakt. Det skall vara ditt eget namn enligt bestämmelserna, men många har påhittade namn eller öppnar konton för sin katt eller marsvin. Risken finns dock för att kontot blir blockerat. Så skall man naturligtvis ha ett bra separat lösenord. Det går att koppla till andra tjänster, men ha ett eget lösenord ändå. Man loggar in och kommer till en ganska ödslig förstasida, som man måste börja fyll själv. Skapa en omslagsbild, som du tycker representerar något som är viktigt. Det går att byta bild när som helst. Skapa en profilbild. Oftast väljer man en bild på sig själv, foto eller teckning etc. Men det kan vara en symbol också. Många har sin hund eller häst eller veteranbil eller annat de gillar. Man blir också uppmanad att lägga in olika uppgifter om sig själv, som hemvist, utbildning och intressen. Men det är frivilligt. Vill man få kontakt med gamla skolkamrater t.ex är det ju bra att tala om var och när man har studerat.

Skaffa vänner. (Att vara vän på Facebook innebär att man har en etablerad kontakt där och kan se varandras inlägg. Man kan alltså vara vän med någon man är intresserad av att följa, utan att man behöver vara vän utanför Facebook. Och du kan välja att inte bli Facebook-vän med någon du faktiskt är vän med.) Jag tror att man får en lista med förslag automatiskt som utgår från dina mejl-kontakter, men jag vet inte säkert. Du kan också skriva ett namn i sökfältet. Då kommer förslag upp, och om du vet att det är den person du söker, och klickar på det, kommer du till början på hens sida och kan skickar en vänförfrågan. Börja med några du vill ha som vänner. När de bekräftat din förfrågan är ni vänner, och det kommer upp en lista med förslag från deras vänlista. Det kan vara sådana du känner och vill lägga till i din egen lista. Och så är det bara att fortsätta. En vän kan också skicka ett vänförslag direkt till dig. Då kan du skicka en vänförfrågan på det. Men ett gott råd är att inte acceptera en vänförfrågan, eller skicka en, till någon du inte vet vem det är. Det kan vara lömska försök till intrång.

Hur funkar det? Förstasidan är den egna sidan. Där hamnar allt man lägger in själv och alla kommentarer på det. Dessutom kan dina vänner lägga in något på din sida, om de vill att du säkert skall se det. Den som söker efter ditt namn ser omslagsbild och profilbild. Där finns då en knapp för att skicka vänförfrågan och möjlighet att skicka ett meddelande. Är man aktiv växer antalet vänner ganska fort, och då börjar det hända saker på din startsida, där dina vänners inlägg med kommentarer syns. Det kallas flödet. Har man många vänner, kan man inte se allt. Facebook gör ett urval. Vänner du ofta kommenterar hamnar i första hand. Sådana som kommenterar dina inlägg likaså. Man kan skriva inlägg från både sin startsida och sin förstasida, det är ingen skillnad.  Man skriver kommentarer och kan lägga upp bilder och filmklipp. Sedan går det att dela inlägg från dina vänner och lägga in länkar till klipp på webbsidor. Vill du se inlägg från en viss vän, söker man på namnet och hamnar på hens förstasida, där alla inlägg finns med de senaste först. Man kan se kommentarer andra gjort till dina vänners inlägg, även om det inte är dina vänner. Man kan ta bort vänner från sin lista. Man kan ta bort inslag man själv gjort, men inte ta bort andras inlägg. Däremot kan man anmäla dem, om de är kränkande eller inte följer Facebooks regler. Då kan administratören plocka bort dem. Man kan välja att få aviseringar per mejl, när det kommer nya inlägg, men det kan bli lite mycket om man har många Fb-vänner.
Man kan avsluta sitt konto om man vill, men det är ganska krångligt av säkerhetsskäl. Någon annan skall inte kunna radera ditt konto. Även om ditt konto är borta, finns dina inlägg kvar på dina vänners konton. t.ex bilder som blir eviga. Detta innebär att om du dör, utan att ha avslutat kontot, finns det kvar och kan dyka upp hos dina vänner. Det går att utse någon att administrera en minnessida eller direkt avsluta kontot. Det är ganska omständligt, men det är något man bör ha i tankarna.
Det finns naturligtvis en massa inställningar och mycket man kan göra, men det tar jag inte upp här och det finns hjälp att få, både på sidan och genom att googla "hur gör man för att.."
Man kan nå Facebook från vilken uppkopplad enhet som helst; dator, surfplatta eller telefon. Man måste logga in, men man kan ju spara inloggningen på sina egna apparater.

Andra sociala medier:

Twitter för korta inlägg och bilder, där man kan följa vem man vill och inte behöver bli vän, eller visa sig. Man måste ha ett konto för att skriva egna inlägg eller kommentarer.
Linkedin som är mer för att hålla kontakter i yrkeslivet.
Google + är ingen dålig variant, men har inte lyckats få så många aktiva användare att det blir intressant.
Instagram bygger på att dela med sig av sina bilder. Man kan använda det från en dator, men det är gjort för handhållna enheter med kamera. Det är alltså en app och inte ett riktigt program. Det är gjort för Android, men finns även för iOS. Däremot finns det inte i Windows Store, men det finns ett program som gör att man kan skapa det från en Windows-dator. Det har blivit ett mycket använt medium och kan kombineras med Facebook och Twitter.

För SeniorNet Uppsala oktober 2015 Birgitta Avholm

Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn