SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1601 Ny dator

Arkiv > 2016

Ny dator? När och hur?

När är det dags att skaffa ny dator?
Jag har tittat lite på nätet och där anses det allmänt att en bärbar dator håller 3 till 5 år. En stationär anses hålla längre. Det som oftast går sönder är rörliga delar, främst hårddiskar och fläktar. Men även elektronik och t.ex. hårddiskens metallbeläggning nöts  med tiden, särskilt om den utsätts för värme. Underhåller man datorn bra och gör rent den från damm då och då, är chansen större att den håller längre. Kör man avancerade spel, får datorn och grafikkort ofta jobba hårt och kan bli väldigt varma, och värme är inte bra för komponenterna.
Man kan ofta använda en dator längre än så. Det finns 10 år gamla maskiner som fungerar utmärkt rent tekniskt. Men problemet är egentligen att datorn blir ´omodern´.
Processorerna blir snabbare hela tiden. De får flera kärnor och kan hantera mer data på en gång. Internminnet ökar. En toppdator för 13 år sedan hade 512 MB, nu gäller 8 GB för en medelmåttig och 16 GB för en toppmodell. Hårddiskarna har vuxit från 8 till 1000 GB på samma tid. Skärmarna är större och har högre upplösning och bättre färger. Allt det här gör att programmen anpassar sig, och det ställer i sin tur ökade krav på datorn.
Nyligen gjorde en datortidning försök att installera Windows 10 på några gamla datorer. Även om kraven på papperet var uppfyllda, fungerade det dåligt eller inte alls om datorn var 5 år eller äldre. Och det gällde hela och fullt fungerande maskiner.
OK, man kan köra sin gamla dator så länge den håller, om man inte måste uppdatera sitt OS och program av säkerhetsskäl. Men om datorn är gammal, lönar det sig att uppgradera? Och om den går sönder, lönar det sig att reparera? Vi skall titta på några olika saker.
Operativsystemet. Jag talar nu bara om Windows, för det är det enda jag kan.
XP kom 2001 och har varit det mest långlivade och populära OS man haft. Det är faktiskt många som fortfarande använder det. Men säkerhetsuppdateringarna har upphört, och man bör inte gå ut på Internet med en XP-dator. Lönar sig inte att reparera eller uppgradera, men kan köras hemma så länge den går.
Vista kom efter lång väntan 2006. Det var så omfattande och "tungt" att det aldrig blev populärt. Vista-datorer bör klara Win 10, men man har inte fri uppgradering. Det lär kunna kringgås, och då kan en frisk dator vara något att satsa på. Att betala för program är dock tveksamt. Den är ju ändå ganska gammal. Och även här finns ingen uppdatering längre, så man bör gå över till Win 10.
Windows 7 kom 2009 , en lite lättare version än Vista, och det blev populärt direkt. Men nu upphör uppdateringarna för den också, även om säkerhetsuppdateringar fortfarande kommer. Men  man skall nog inte köra det länge till. Det kan ju uppgraderas gratis till W10,  så gör det före 29 juli.
Windows 8 måste först uppdateras till 8.1 för att kunna uppgraderas till 10, och få vill nog fortsätta med en åtta. Microsoft har redan sagt att uppdateringar för W 8 försvinner nästa år. De datorerna är så pass nya, så det kan löna sig att åtgärda fel.
Kapaciteten. Processorn bör vara minst 2-kärnig och tillräckligt snabb. Det är ofta här man stöter på problem. Mindre än 4 GB ramminne bör man inte ha. Hårddiskens storlek är inte så viktig, för lagring kan ju göras externt. 200 GB räcker. Grafikkortet ger sällan problem.
Ålder. Här gäller det att räkna på fortsatt hållbarhet. Inte bara hårddisk, utan alla komponenter åldras ju. Att kosta på en större reparation på en maskin som är äldre än 4 år är tveksamt. Har det fungerat utan trassel, avstängningar och tröghet, kan det kanske löna sig. Det bästa är om garantitiden inte gått ut. Den brukar vara 2 år. Men en 3-åring skulle nog jag satsa på om den känns bra. Har man skött sin back-up, behöver man ju inte kosta på återställning, som kostar minst 1000 kr extra.

Dags att byta dator?

Köpa en begagnad dator?
Det är tveksamt. Tag gärna över en dator från någon du känner, men betala inte så mycket, även om den är ganska ny. Ett år kvar på garantitiden så kan man betala, annars knappast. Skall man köpa begagnat finns det ideella företag, som rensar och fixar datorer, så de blir fullt användbara, men det kostar att skaffa en laglig licens till Windows, så det blir inte så mycket billigare än nytt. Och köp aldrig begagnat av en okänd privatperson. Det är en stor säkerhetsrisk. Om du på skoj vill ha en gammal dator att köra en Linux-variant på, så är det OK. Men då kanske du kan använda din gamla till det.

Köpa en ny dator. Nu öppnar sig ett ganska oöverskådligt fält med olika möjligheter.

Vilken typ av dator ska man köpa?
Det beror på vad man vill använda datorn till och hur mycket man är villig att betala. Om man vill använda datorn hemma, då ska man ha en med stor skärm  men om man ska resa mycket, då ska man tänka på en något mindre maskin (10-14 tums skärm). Ska nya datorn ha ”touch-screen” (pekskärm)? Alla nya PC bör levereras med Windows 10 installerat, och Win 10 fungerar utmärkt med en pekskärm eftersom det är ett OS som kombinerar det traditionella PC-utseendet med det från surfplattor (Android och Ipad). Win 10 fungerar lika bra med mus, om man så vill, och en PC med pekskärm är bra mycket dyrare än utan!

Ska det vara en Windows-PC eller en Mac?
En Windows är mycket billigare att köpa än en jämförbar Mac, och utbudet av gratis program är mycket större. Det sägs att Mackar är mer användarvänliga, mest för att det finns mindre att välja på och de är mindre utsatta för virus och skadliga program, men skillnaden är inte så stor nu för tiden, och det finns många bra och gratis antivirus- program som man kan installera i sin PC. Win 10 har dessutom ett bra antivirus- program installerat som standard, så man behöver inte köpa eller installera något annat. Dessutom är det svårt att få hjälp med en Mac, då det finns förhållandevis få Mac-användare och de sällan är intresserade av nybörjare.

Vad skall man kräva av datorn?
Det beror på vad man vill göra. Skall man mest surfa och skriva lite, så kan man köpa en väldigt billig. Men skärmen och tangentbordet skall vara behagliga att arbeta med. Vill man arbeta med bilder och kanske redigera film, behövs att bra grafikkort och mer internminne. Vill man kunna ha flera program igång för att behändigt växla mellan dem kräver det också mer av själva processorn. Ett råd är att inte välja någon i den allra lägsta prisklassen, för risken ar att den blir omodern snart och inte klarar nya program. Välj en flerkärnig, snabb processor och 8 GB internminne. Hårddisken behöver inte vara jättestor.

Andra funktioner.
Trådlöst nätverk WiFi finns nästan alltid och Blutooth kan vara bra att ha. Vill man köra ett hemmanätverk med trådar, måste det finnas en port för att koppla dit. Det behovs flera usb-portar, varav minst en usb-3, som är mycket snabbare. HDMI-port för att kunna koppla till TV direkt. VGA för koppling till skärm eller projektor borde vara ute, för det är en gammal metod, men det behövs fortfarande till många apparater. DVD-spelare finns inte som standard numera, men är trevligt att ha för att titta på filmer. Och har man säkerhetskopierat på CD är det ju nödvändigt. Spelare finns att köpa externa, men det är smidigt att ha en i datorn från början.

Var skall jag hitta bästa köp?

Gå in på nätet och kolla utbudet på datorer. Det finns inte många försäljare i dagens datoraffärer som kan eller vill ge bra objektiva råd när man ska köpa en dator. De är  intresserade av att sälja så dyra paket de kan, eftersom deras lön ofta är kopplad till hur mycket de säljer. På nätet kan man läsa i lugn och ro och jämföra de olika modellerna. Kolla alla affärer i din hemstad – de har alla webbsidor. När du har reducerat utbudet till 2 eller 3 modeller, åk ut till affären och titta på dem ”i verklig-heten”. Kanske modellen är tyngre än du trodde, eller tangenterna har fel färg! Ta inte för givet att priset som ges på webbsidan är fast – kanske du kan pruta lite eller få en ny mus eller ett USB-minne inkluderat i priset! Konkurrensen är hård i datorbranschen – kunden har övertaget . (Särskilt om man kan ställa rätta frågor, så man verkar lite påläst.)

Köp inte extra försäkring eller förlängd garanti när du köper en ny dator! De flesta leverantörer ger två års garanti som täcker det mesta och om du skulle tappa datorn på golvet eller spilla en kopp kaffe över den, då kan du få hjälp från din hemförsäkring och självrisken kostar säkert mindre än en extra försäkring.
Köp inte extra program! Det finns många ”gratis” program förinstallerat din nya dator
Antivirus program  Det finns redan ett bra AV-program i Windows 10 och man ska aldrig ha två (eller flera) AV-program i en dator eftersom de kan ”krocka” med varandra.
Microsoft Office  (Word, PowerPoint, osv.) behövs inte! Den version som kan finnas förinstallerad i datorn kostar mycket efter det att gratis-perioden är slut. Avinstallera, annars ger det problem när du skall öppna andra kontorsprogram. Det finns flera kostnadsfria office- paket som du kan ladda hem från nätet, t.ex. Libre Office eller Open Office. Dessa gratis-program håller god kvalitet.
Avinstallera onödiga appar och program från din dator. De tar bara upp plats och segar ner datorn, och du kan få en oändlig massa reklam och påminnelser från företaget som har producerat programmen.
Här kommer några nyttiga länkar.
Googla på datorköp, så hittar man flera guider, men var medveten om att de kan vara lite smygreklam i valet av exempel.
www.pricerunner.se ger prisjämförelser och länkar till olika försäljare
Datorförsäljare du hittar i Uppsala:
www.alina.se
www.netonnet.se
www.elgiganten.se
www.mediamarkt.se
www.siba.se
Obs: Siba och Net-on-Net är nu samma firma.

Gör datorn till din!
När du har fått hem din dator, skall du flytta in i den.

  • Starta datorn och koppla in på Internet.

  • Skapa ett konto och logga in.

  • Kontrollera att antivirus och brandvägg är aktiverad.

  • Plocka bort sånt du inte vill ha. (se ovan)

  • Flytta in alla dina dokument och bilder, som du har säkerhetskopierat, eller har kvar på den gamla datorn.

  • Installera de program och appar du behöver.

  • Anpassa utseendet så du trivs med datorn.

  • Klart!


SeniorNet Uppsala januari 2016

Birgitta Avholm, Harley Thomas
Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn