SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1611 Windiws 10 - Så blev det

Arkiv > 2016

Windows 10 – så blev det

0m programmet.
Jag antar att de alla flesta vid det här laget har gått över till Windows 10, Microsofts nya operativsystem. Det släpptes i juli 2015, och man hade ett år på sig att få en gratis uppgradering från W7, W8 och W8,1. Äldre OS som XP eller Vista omfattades inte. Juli 2016 var alltså sista chansen att få det gratis på sin gamla dator. Nu får inte heller handeln sälja datorer med äldre OS.
Lönar det sig att betala för en uppgradering? Är datorn pigg och inte för gammal, kan det löna sig, särskilt om man kan göra det själv, och inte behöver betala för själva installeringen. Annars kan man fortsätta med åttan ett år till. Januari 2018 säger Microsoft. Sjuan gick ut 2015, Vista  2012 och XP 2009. efter dessa tidpunkter sker inte fullständiga uppdateringar, och det blir efter hand mer och mer riskabelt att gå ut på nätet med dem. Att ha dem ouppkopplade hemma som arbetsmaskiner, går naturligtvis bra så länge de håller. Förr eller senare behöver man i alla fall köpa nytt, för en dator är en maskin och går sönder, då den blir för sliten.
Både grundinstallationen och stora uppdateringar brukar gå smidigt, även om det tar lite tid. Allt sköter sig själv. Alla program man har installerade i datorn och alla filer följer med och alla inställningar är oförändrade. Inloggningar är oförändrade, skrivbordet ser ut som vanligt.
Det som kan krångla är drivrutiner till gamla skrivare. Man får ibland leta reda på skrivaren i datorn och uppdatera drivrutiner. Är det inte en väldigt gammal skrivare så går det. Ibland måste man också ställa in standardprogram för vad olika saker skall öppnas med.
I juli i år, på ettårsdagen släpptes en stor uppdatering. Den är nästan lika stor som hela det tidigare W10 och datorn hämtade det automatiskt i småportioner, när den var uppkopplad. Sedan satte installationen igång och den tog flera timmar, men skötte sig helt själv. Jag antar att de allra flesta har fått den nu, och det är den senaste versionen jag kommer att prata om.
W10 är effektivt förpackat, och tar inte så stor plats på hårddisken. Det gör att den går att köra på enheter med mindre lagringsutrymme, som surfplattor och telefoner. Men här har det uppkommit ett problem för användarna. Windows sparar alltid automatiskt en kopia av den tidigare versionen, om något skulle gå fel och man behöver gå tillbaka. Men då kan det hända att utrymmet i plattan eller telefonen inte räcker till, när det kommer en så stor uppdatering som den i höst. Man måste då manuellt gå in och ta bort gamla versioner. Vanliga löpande uppdateringar är inget problem, men de riktigt stora är det. Det lär komma en ny stor i vår igen. Vi får se vad Microsoft gör åt det problemet.

Vad är det som är nytt?

Kanske viktigast är att Microsoft säger att detta blir det sista nya operativsystemet. Det lär inte komma någon W11 eller W12. Systemet kommer naturligtvis att förbättras och ändras hela tiden, men det skall komma som automatiska uppdateringar via Windows Update. Större uppdateringar, som den i höst, följs med information och undervisning i speciella appar, som kommer med. I höstens uppdatering ingick appen Kom igång.

Skrivbordet och startmenyn år tillbaka och funktionerna liknar det i W7. Startmenyns utseende är ändrat, så en del av den visar paneler som i W8. De kan vara olika stora, vara aktiva med växlande bilder. Paneldelens storlek kan ändras liksom vilka appar man vill ha där och hur de sorteras i grupper. Allt går att ställa in som  man vill.


Appar kallas nu alla program, och de finns i bokstavsordning till vänster i startmenyn. Men man bör i alla fall skilja på enkla appar och skrivbordsprogram. Appar som kan köras på alla plattformar (plattor och mobil och större datorer) hämtar man från nätet via appen Store. Mer omfattande program, och sådant man inte hittar i Store hämtar man via en webbläsare. Obs! En app och ett program kan ha samma namn, fast de inte klarar samma saker. Det finns många appar att välja på i Store, men det finns många fler i Googles tjänst Chrome Web Store. Många av dem kan man köra även i Windows. Men man måste vara uppmärksam på varifrån de kommer, så man inte råkar ut för skurkar och skadlig kod.


Säkerhet. Det ingår ett antivirusprogram, Defender, och en brandvägg. De räcker för vanliga användare, men i säkerhetspaket man köper ingår även andra tjänster, som kan underlätta vardagen, och är man van vid ett sådant, går det naturligtvis att använda. Man skall då kolla att Defender är avaktiverat. Det kan inte avinstalleras. Men skall man använda det, bör gamla antivirusprogran och rester av dem avinstalleras ordentligt. Annars kan det trassla till sig.


Uppdateringar av Windows och annat från Microsoft hämtas automatiskt av Windows Update, men man får inte längre meddelande när det är dags att installera och starta om datorn. Det går automatiskt, men kan fördröjas och man kan ange aktiva timmar, när datorn inte får stänga av. Andra uppdateringar får man se till själv. Det kan komma pop-up-rutor somu ppmanar en att uppdatera. Vill du ha kvar ett program, skall det hållas uppdaterat av säkerhetsskäl.


Inställningar som man kommer till från startmenyn, har gjorts mer överskådliga och enklare än i den gamla Kontrollpanelen. (Den finns kvar som vanligt och man kommer oftast till den när man behöver från Inställningar. Annars når man den genom att högerklicka på startknappen.) Det finns en massa saker i inställningar, som man bör känna till, och det är nog det som är jobbigast när man skall börja använda W10. Det sysslar vi mycket med på W10-kurserna


Aktivitetsfältet. Här finns flera nya knappar. Man kan anpassa genom att högerklicka i fältet och ta bort eller lägga till vissa funktioner.

Vänstra delen: Som vanligt visas öppna program, och man kan lägga till vilka genvägar man vill med högerklickning på programikonerna. Nytt är:
Startknappen, som är Windows-symbolen, leder till startmenyn, se ovan. Högerklickning leder till en meny med nyttiga genvägar.
Sökknappen, ett förstoringsglas, öppnar en ruta där man skriver sitt sökord. Sökfunktionen är snabb och bra. Man börjar skriva, och genast dyker förslag upp. Men man måste stava rätt. Sökfunktioner gissar inte på felstavningar.
Aktivitetsvyn, en fyrkant med ”öron”, leder till en helt ny funktion. Man kan ha flera olika skrivbord öppna på en gång. t.ex. ett med en öppen webbläsare, ett med ett dokument man håller på med, ett tomt, där man ser alla ikoner etc. Man kan ha hur många skrivbord man vill öppna, det är bara att klicka på + till höger, så dyker ett nytt upp. När man klickar på knappen för aktivitetsvyn, syns alla öppna skrivbord som miniatyrer nedtill, och man kan välja vilket man skall ha synligt. Pekar man på ett skrivbord syns alla öppna fönster på det skrivbordet på skärmen. Minimerade fönster syns inte nedtill i aktivitetsvyn, men dyker upp när man pekar på skrivbordet. Man kan flytta fönster mellan skrivbord genom att dra ett fönster från visningsfönstret till önskat fönster nertill. Det går inte att döpa om de olika skrivborden. De heter bara 1,2,3 osv. Det går inte att flytta om dem i aktivitetsvyn. De finns kvar med sitt innehåll så länge datorn är på eller i viloläge eller strömsparläge, men stänger man datorn är innehållet borta. De tömda skrivborden ligger kvar. Även om man inte stänger av datorn så ofta, så måste man ju starta om ibland vid uppdateringar. Då får man organisera fram sina olika skrivbord igen. Det är en väldigt praktisk funktion, men man måste vänja sig att verkligen använda den. Det kan lätt hända att man sitter med flera skrivbord med samma program öppna, och då försvinner ju vitsen. Man kan naturligtvis kopiera och klistra in mellan de olika skrivborden. Allt finns ju i alla fall i datorn.
Högra delen: här finns som vanligt Meddelandefältet med tid och datum och de saker man brukar ha där. Vilket kan variera lite.
Viktiga meddelanden från Windows ser ut som en pratbubbla som blir vit, när det finns nya meddelanden. Klickar man på den kommer man till Åtgärdscenter. Förutom meddelanden finns här knappar till några vanliga inställningar som surfplatteläge och flygplansläge och olika nätverk. Finns en extra skärm eller projektor ansluten, kan man under knappen Projicera välja hur den skall användas  Duplicera betyder att dator och projektor visar samma bild. Utöka att man har olika bilder på de olika skärmarna. Bra om man vill se mycket på en gång. Dessutom en knapp för Alla inställningar. Ta för vana att kontrollera om det finns nya meddelanden och klicka på symbolen för att läsa dem. Det kan handla om säkerhet eller om att åtgärda något annat, som uppdateringar eller att antivirusprogrammet tycker det är dags att skanna datorn.  
W. ink och touch når man också härifrån. Knappen ser ut som en penna, och man måste lägga dit den själv, men funktionen finns efter den stora uppdateringen. För att få knappen med pennan, gör så här: Högerklicka i aktivitetsfältet och bocka för Visa knappen W. Ink-arbetsyta i den meny som dyker upp. Det ar avsett för pekskärmar i första hand, men det finns några bra funktioner som fungerar med vanlig dator. Man kan enkelt skriva fästisar på skärmen och rita på bilder direkt med musen.
När man klickar på pennan dyker tre fält upp till höger. Överst kan man skapa Fästisar. Man skriver med tangentbordet som vanligt och kan ändra i dem. Man kan ha hur många lappar man vill och aktiverar en i taget. Det går att byta färg på lappen om man klickar på punkterna till vänster om avstängningskrysset. Man kan ha olika färger för lappar om olika ämnen. Ganska praktiskt. De tas bort med avstängningskrysset. När man klickar på + till vänster får man en ny. I aktivitetsfältet syns en fästis-ikon, klickar man på den försvinner lapparna från skärmen, men dyker upp när man klickar igen. Jag kan stänga av datorn, och nästa gång jag sätter på den finns lapparna där. Jag kan även klistra in dem i aktivt dokument via menyn vid högerklickning.
Under fästisrutan finns det en ruta för att rita som heter Skissblock. Där finns pennor som kan ställas in, radergummi och en linjal. Det går att spara det man ritat som en bildfil. Man får ett vitt ”papper” genom att radera allt med soptunneknappen. Men man kan inte öppna en sparad bild här igen. Raderar man inte, ligger den kvar till nästa gång, annars får man börja på en ny skiss på en vit arbetsyta. Första gången man öppnar tjänsten ligger en demonstrationsbild framme. Tar man bort den är den borta.
Slutligen kan man rita på vad som visas på skärmen under Skärmskiss. Det dyker upp samma verktyg som i skissblocket. Där kan man rita och stryka under mm och sedan spara som en bild. Praktiskt om man vill dela något man läst i en tidning på webben t.ex.  Här kan jag också rita i vilken bild som helst, även de jag sparat som skiss tidigare, men det blir då en ny skiss och den gamla finns kvar. Det är ju som sagt bilder, och inte dokument.. Bilderna sparas i format png, så man måste ha program som kan öppna det.

Edge, den nya webbläsaren I Windows 10 är Internet Explorer ersatt med webbläsaren Edge. IE fungerar fortfarande, men kommer inte att uppgraderas till nya versioner. Vi rekommenderar att man slutar använda IE. Edge är ett bra alternativ. Det som inte är så bra att det är krångligt att ändra standardinställningarna. Men det går, och man kan få det som man vill.

Utseendet år helt nytt. Edge är väldigt minimalistisk. Inte en massa verktyg och menyer som i IE. Överst en rad flikar för öppna sidor. Nästa rad är delad i tre avdelningar. Först symbolerna för framåt, bakåt och ladda om. Sedan det kombinerade sök- och adressfältet med en stjärna för att markera favorit. Till sist tre streck för ”Hubben” med lista på sidor och favoriter och historik. En knapp med en pennsymbol för att göra anteckningar, en för att dela webbanteckning och några punkter för Mer, som går till  inställningar mm. När en sida är öppen syns (ev.) stjärnan för att markera favorit och en symbol av en bok, som kallas Läsvyn. Den skall rensa bort alla bilder och bara lämna texten kvar. Men jag har inte hittat någon sida där läsvyn är tillgänglig.
Standardsökmotor är Bing. Den funkar väl, men de flesta tycker nog att Google är bättre. Det är inte helt lätt att byta men det går. Med visst besvär går det också att få den startsida man vill och också Ny flik. Jag tycker det behövs.
Favoriter markeras med stjärnsymbolen. Ibland syns den inte, men man hittar Favoriter under Hubben, de horisontella strecken till höger. Där kan man hantera sina favoriter. Under Ställ in kan man aktivera fältet favoriter, där inlagda favoriter syns som en verktygsrad. Man kan också importera sina gamla favoriter från IE eller Chrome. De flyger in alla på en gång.
En bra ny funktion är att man kan göra urklipp direkt på en sida och även rita och skriva på den och sedan spara. Klicka på symbolen med pennan och det dyker upp ett verktygsfält, där man väljer vad man vill göra. Med pennan kan man rita och skriva på fri hand och med överstrykningspennan markera. Högerklicka på verktygen och välj färg och tjocklek. Suddgummit tar bort det man ritat. Och så finns det en ruta för att lägga till anteckningar. Klickar man på diskettsymbolen till höger, får man fram en ruta, där man först väljer var man vill spara och sedan anger namn på klippet och ev. skapar en ny mapp för det. Klippverktyget drar upp en ruta var man vill på skärmen så fort man släpper musknappen är klippet klart. Ett urklipp hamnar direkt i funktionen urklipp på datorn och kan klistras in i ett dokument som kan infoga bilder med Ctr V.

Nyaste nytt. När den nyaste versionen är installerad på datorn, har det dykt upp en ny app, som heter Kom igång. Här hittar man det viktigaste av det nya. Och en del bra information om Windows 10 i allmänhet.  Öppnar man appen kan man se några videor som visar och berättar. De är på engelska, och går väldigt fort, men det går ju att repetera flera gånger. Allt de visar finns inte ännu på svenska, men gå igenom dem hemma lugn och ro i alla fall. Det finns tack och lov möjlighet att få skriftliga instruktioner också, genom att gå till Bläddra i vänsterspalten, eller rulla ned och klicka på rutan Bläddra på slutet i appen.

Microsoft-kontot kan nu synkronisera även till Android och Apple-enheter, men är mest intressant om man normalt använder M-tjänster som One Note, Office on line eller One Drive, Microsofts molntjänst. Man kan ställa in så att allt sparas i den, och då finns det i alla ens enheter, när de hunnit synkronisera.  Alltså en säkerhetskopiering automatiskt. (Det går att göra med andra molntjänster också.)
Windows Hello är ett sätt att göra inloggningen både enklare och säkrare, men kräver att man har dator med fingeravtrycksläsare eller igenkänningsprogram till  kameran. Antagligen blir det vanligare med tiden. Den är också kopplat till Cortana röststyrning, men den har inte kommit på svenska ännu. (Apples Siri som funnits på svenska ett tag fungerar riktigt bra, så tekniken finns). Den kan kopplas till låsskärmen och funkar även om datorn är låst.
Windows Ink and touch, se ovan, tillhör också det nyaste.

Andra appar och program.

Det ingår en pdf-läsare i Edge, och den har ersatt den inbyggda Läsare som funnits från W8. Det innebär att som standard öppnas en pdf-fil i webbläsaren Edge. Har man inte Edge som standardwebbläsare, eller inte har den öppen, är det ganska opraktiskt. Webbläsaren måste öppnas innan man kan läsa filen. Det tar extra tid och kan bli krångligt. Jag rekommenderar att man installerar en pdf-läsare i datorn, om man inte redan har en som följt med vid uppgraderingen. Det finns flera att välja på. Adobe Reader är gammal och beprövad och är gratis.  Windows Läsare finns att hitta i Store. Den är enkel att ladda ned och kan läggas i Start. Den är snabb och enkel. Ange sedan ditt val som standard för att öppna pdf-filer:  
Det finns ingen mediaspelare inbyggd, så man får lägga till en själv. Har man uppdaterat från 7 eller 8, så har men troligen en sedan förut, och den flyttas nog över. Men det är inte troligt att den är markerad som standardprogram. I min dator öppnades ljudfiler med gratisversionen av Groove music och videofiler med Film och TV. De är främst inriktade på att visa och hämta från nätet där man köper musik och hyr filmer och tjänster. Jag ändrade till W media player, WMP, som fanns i datorn och passar de filmer jag gjort av bildspel. Den kan även spela upp CD-skivor. Men någon app som spelar upp DVD-filmer finns inte med och vi har inte hittat någon gratis i Store, som vi vågar rekommendera. VLC media player fungerar utmärkt och har många funktioner, men det måste vara skrivbordsprogrammet som hämtas från nätet. Appen i Store spelar inte DVD.
Den inbyggda fotovisaren fungerar OK. Den sorterar bilderna efter datum eller mappar och det finns en ganska bra redigeringsfunktion. Behåll gärna den, men använd FastStone Image Viewer. som standardprogram. Den är bättre både på visning och redigering.
Det finns massor av olika spel. De patienser som fanns i tidigare OS men försvann i W8, kan man hitta under Microsoft Solitaire Collection. Microsoft tycker att man skall vara inloggad med ett konto från dem, men det går att spela son gäst. Spelen är inte nedladdade i datorn utan spelas online. Det går att hitta varianten från Windows 7 på nätet att ladda ned gratis. Se bara till att det är en säker plats du laddar ner från. Spel tillhör de riskabla områdena.
Jag använder Google kalender, som skall gå att använda via appen Kalender. Jag hämtade och gav tillstånd att använda Google, men jag kunde först  vare sig lägga in eller se händelser från appen. Men efter en uppdatering funkade det. Kalender funkar bra som den är, men man måste skapa ett konto och logga in först.
Som alltid finns det en mängd appar inlagda från början. Rensa bort det du inte vill ha. Är du osäker kan du ju prova dem, innan du avinstallerar. Provversioner av program skall man akta sig för. Köp då hellre programmet direkt, så slipper du senare krångel. Program och appar finns förutom i Store att hämta från andra platser på nätet. Var försiktig och hämta bara sådant du känner till och vet är ofarligt. Det finns mycket som vill ha tillgång till din dator.
Skrivbordsprogram hämtar man som förut från webben. Att köpa på skiva kanske går men är inte vanligt numera. Varning! Köp inte skivor med program på loppis eller från okända. Kanske kan de fungera, men man vet inte vad man får med.
E-postprogram behöver man inte om man har webbaserad mejl. Appen  E-post kan användas med t.ex .Gmail.
Har man haft ett särskilt program i datorn, så följer det med vid en uppdatering, och det brukar inte vara några problem att använda även riktigt gamla program. Men på en ny dator måste man skaffa nya program, om man inte har en gammal skiva kvar, som inte kräver en ny licens.

SeniorNet Uppsala november 2016 Birgitta Avholm


Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn