SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1701 Skapa en hemsida

Arkiv > 2017

Att skapa en egen hemsida

Vad är en hemsida?
En hemsida är en plats på webben, där man kan presentera sig själv, en förening, ett företag eller ammat projekt med text och bilder. Ordet sida är egentligen en dålig översättning av engelskans ”Site” vilket snarare betyder plats. En hemsida består ofta av många sidor, som man klickar sig mellan. På startsidan finns alltid en huvudmeny där man väljer vilken sida man vill se. Denna meny syns också på alla andra sidor, så det är lätt att växla till en annan. Hem eller Start leder till startsidan, men ibland finns inte någon sådant val. Då kommer man till start genom att klicka på sidans namn, som finns upptill någonstans.

Vad behöver man?

För att skaffa en professionell hemsida behövs tre saker
Ett ganska stort och inte så enkelt program. Det finns flera att välja mellan. Man skriver i s.k. html-kod för att kunna lägga upp text.
En registrerad domän, som är en egen adress till Internet bestående av ett specifikt brukarnamn, som inte kan innehas av någon annan på hela nätet plus en huvuddomän t,ex. .se. Numera kan man även köpa en egen huvuddomän, men det kostar ganska mycket. Att registrera en domän är inte så dyrt, man betalar kanske ett par hundra om året. Man måste förnya registreringen med jämna mellanrum, annars blir namnet ledigt, och någon annan kan ta det. Det är domännamnet man skriver in i webbläsaren med www. före, när man vill besöka sidan.
En plats på en server dvs. en dator som lagrar din sida och dit besökare kan koppla sig. Det kallas webbhotell när en server hyr ut till flera ”gäster”. Det kostar lite mer per år. Hur mycket beror på hur mycket plats man behöver. Det finns många att välja bland.
Har man inte så stora krav på utrymme och funktioner så finns det finns flera alternativ. Det finns program, som inte kräver specialkunskaper och som har många färdiga mallar man kan utgå ifrån och anpassa till sina önskemål. Det finns ofta en gratis version, och en med fler funktioner som kostar lite. Ett exempel är vår klubbs hemsida med domännamn  seniornetuppsala.se.
Kan man stå ut med en lite krångligare adress, behöver man inte ens köpa en egen domän. Det finns gratis eller billiga tjänster, där man bara behöver registrera sig och börja bygga sin sida direkt. Man arbetar då på en webbplats, och behöver inget program i datorn. Men vill man ha en särskild adress, kan man ofta använda en egen domän.
Gratistjänsterna hävdar ofta att du inte behöver några kunskaper inom webb-programmering för att skapa sidor hos dem. De ljuger inte när de säger så, men samtidigt krävs det ofta en del kunskap för att kunna göra sidan personlig och unik. Lägger du upp en sida helt efter färdiga mallar är risken stor att många andra sidor ser likadana ut.
Det är också ofta så att gratislösningarna bara är gratis första månaden eller att det kommer visas reklam på din sida.
Det finns sidor med gratis alternativ att välja från, som  rekommenderas Jag har klippt nedanstående från platsen Gratis hemsida.
Weebly är en engelsk tjänst som är riktigt bra, och det är ingen slump att så många företag använder för sina företagssidor. Användningssättet skiljer sig lite från många andra tjänster. Här jobbar man med att dra ner olika element på sidan – drag and drop. Det fungerar faktiskt riktigt bra och man kan snabbt och enkelt skapa sin sida. Är du ute efter en gratistjänst för att skapa egen hemsida så kommer Weebly leverera. Gränssnittet är på engelska, men verktyget är så enkelt att det inte hade spelat någon roll om så språket var ryska.
- Det finns många snygga teman att välja mellan.
- Enkelt och tydligt gränssnitt. Det tar inte många minuter innan man förstått hur det fungerar.
- Man bygger upp sin sida genom att dra ner olika element – drag and drop.
- Ibland känns det som att laddningstiden för den sidan man skapar kan bli lite lång.
- Adressen din sida får är bra: ”egetnamn.weebly.com”
- Kan du ingenting om att bygga hemsidor från tidigare, så är detta ett väldigt lätt verktyg.
- Verktyg för att förbättra sin sökmotoroptimering finns och fungerar väldigt bra.
Reklamkrav: JA  
Jimdo är ett verktyg på engelska som känns väldigt professionellt och genomtänkt. Vi blev positivt överraskade över hur snabbt och lätt det var att komma igång med sin hemsida. Vi tyckte hela upplägget på hur man bygger upp sin sida kändes väldigt intuitivt. Jimdo är ett verktyg vi verkligen rekommenderar. Verktyget är på engelska.
- Gränssnittet för att bygga upp sin hemsida var väldigt tydligt och enkelt.
- Det fanns mängder av mallar indelade i kategorier. Mallarna var inte de snyggaste vi sett, men de var absolut inte dåliga eller omoderna.
- Direkt vid registrering av konto spelas det upp en demofilm som går igenom vad man kan göra med Jimdo.
- För att komma åt de flesta av sökmotoroptimeringsmöjligheterna så behöver man köpa ett premiumkonto.
- Det finns inbyggda funktioner för att sätta upp en blogg snabbt och lätt.
- Adressen blev helt OK. ”egetnamn.jimdo.com”.
Reklam längst ner på sidan, och även en liten ruta vid inloggningen. 1000Kr/år utan reklam.
Webnode är en tjänst utvecklad av ett Tjeckiskt/Schweiziskt företag, fast tjänsten finns översatt på felfri svenska.
Den testsidan vi gjorde med Webnode är nog den bästa vi gjort, och det var förmodligen den lättaste att göra också. Hemsidorna man gör är redan från början bra optimerade. Det finns många snygga designmallar att välja mellan och administrationsverktyget är förmodligen det bästa vi stött på. Det blir inte en massa plottrig reklam i gratisversionen och det känns inte heller som man går miste om särskilt mycket funktionalitet. Webnode är verkligen ett verktyg vi rekommenderar för nybörjare. Att bygga och designa hemsidor har aldrig varit enklare eller roligare.
- Webnode har ett administrationsgränssnitt som är på svenska.
- Det är väldigt lätt att sökmotoroptimera sin sida. Du får för varje sida välja META keywords och text samt titel. URL-en är också redan bra från början, men du har möjlighet att editera den.
- Vi märkte att vi la lite extra tid när vi jobbade med denna sida, men det var inte för att verktyget var tidskrävande utan för att det faktiskt var så enkelt att jobba med att det blev roligt.
- Det finns en stor mängd mallar att välja mellan och de ser riktigt välgjorda ut.
- Du får en webbadress som denna:”egetnamn.webnode.se”, vilket känns som en perfekt adress.
- Om du vill ha en riktig domän så går det att koppla på, men en domän kostar oftast från en hundralapp och uppåt per år beroende av vilken typ av domän man är ute efter.
- Både administrationsgränssnittet och den sedan färdiga hemsidan känns snabbladdade och responsiva vilket både vi och Google gillar.
Reklamkrav: JA
SimpleSite grundades i Köpenhamn av två bröder runt 2003 och har därefter spridits i Europa. Målet var att bygga ett så enkelt och användarvänligt system som möjligt. Tidigare marknadsfördes tjänsten med namnet 123minsida, men har nu alltså gått över till att använda namnet SimpleSite. En smart lösning är att de valt att göra en tjänst som finns på det lokala språket oavsett vart du använder den. Detta är också tacksamt för många användare då det möjliggör hemsideskapande även för de som inte har full koll på engelskan. Verktyget finns nu i lokal språkversion i över 20 länder, och de expanderar fortfarande. Helt uppenbart är detta ett verktyg som användarna gillar.
Är SimpleSite något för mig?
-Allt är översatt till svenska så det är enkelt för en icke språkkunnig att jobba med.
Väldigt snabbt & lätt att komma igång, men det finns lite mer att önska från mallarna som erbjuds. Genom att begränsa möjligheterna till designval för användaren så blir det också enklare att jobba med så detta är säkerligen avsiktligt. Det finns också möjlighet att hitta riktigt snygga kombinationer mellan bakgrundsbilder, framsidesbilder och färger.
Det finns ingen möjlighet att redigera sidtitlar eller liknande vilket ofta brukar ligga under SEO-inställningar (Kan vara bra för sökmotoroptimering).
nofollow är aktiverat på alla dina länkar tills du betalt för tjänsten. (Detta är negativt ur sökmotoroptimeringssynpunkt om du vill använda din sida till att sökmotoroptimera andra sidor)
Det finns numera riktigt bra möjligheter att välja design på hemsidan genom att kombinera olika färger med bakgrundsbilder.
Väljer man att prenumerera på deras tjänst så får man köpa domännamn för 9 kr första året vilket är ett riktigt bra pris.
Adressen för sidor skapade här blir: http://egetnamn.simplesite.com
Bloggtjänsten är riktigt bra. Det är enkelt att infoga Youtube-filmer och andra typer av innehåll. Här kan du också ha länkar som inte blir ”nofollow”.
Möjlighet finns att på ett väldigt enkelt sätt lägga in film och bildspel.
Annonskrav: Ja gratisversionen har reklam i form av annonser för tjänsten.
Man  kan ha kvar gratistjänsten så länge nan vill.
Jag har tidigare gjort en sida med 123minsida, och jag uppfattade den då som väldigt begränsad, men SimpleSite har här fått högsta betyg.

Vårt val.

På våra kurser har vi valt att arbeta med Webnode.  Adressen hittade vi med en googlesökning. Man fick registrera sig med sin e-post och ett lösenord man bestämde själv. Då fick man omedelbart e-post med en länk, där man fick godkänna uppgifterna. Sedan loggade man in och kunde börja skapa sidan. Man får välja om det skall vara företag eller privat. Jag valde privat, men då det står OM OSS i stället för om mig i menyn. Kanske jag tryckte fel. Sedan får man välja en mall av ett hundratal olika, och färg på den. Man kan använda den bild som finns överst, eller lägga in en egen från datorn. Sedan väljer man vilka sidor man vill ha, och så sätter man igång.
Det finns mycket man kan göra som att skapa undersidor till de rubriker man valt, lägga till länkar mm. Det är bara att undersöka verktygsfältet. När man är nöjd med en sida trycker man på Publicera, och så ligger den på nätet, med den adress man valt.
Det finns alltså mycket att välja på och det här är bara några exempel. Harley kan visa fler. Det är alltså inte så svårt att skapa en plats på webben, men det kräver en del tid och tanke för att göra den intressant och hålla den aktuell.
Lycka till!

Januari 2017    Birgitta Avholm   SeniorNet Uppsala
Bloggar


Vad är en blogg?
En blogg är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida.
Namnet kommer från avkortningen av webblogg; (av engelskans blog, kort form av weblog från de engelska orden ’web’ och ’log’), och ordet "blogg" togs in i Svenska Akademiens ordlista 2006.
Vem som helst kan skriva en blogg och många berömda personer har haft eller fortfarande har egen blogg. Det sägs att Barack Obamas blogg var en av de viktigaste elementen i hans valkampanj 2008 och Carl Bildts bloggar har ofta varit kontroversiella. Talibanerna blev så pass sur på Malala Yousafzais blogg att de försökte mörda henne och så småningom fick hon Nobels Fredspris för sitt arbete för rättvisa.
I sin enklaste form, består en blogg av en enkel webbsida med rubrik, dagens/veckans inlägg och plats där läsare kan kommentera bloggens innehåll. Inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp.

Hur skriver man en blogg?
Det finns flera bloggplattformer att välja på, varav Blogger och WordPress är de största och mest använda.
Blogger
är Googles egna bloggplattform och är precis allt som Google står för, enkelt och gratis.  
WordPress
är ett lite mer avancerat verktyg. Hela versionen av WP kostar €99 per år och är ett mycket kraftfullt verktyg. Det finns en gratis version av WP, men den är begränsad i sin användning och om man föredrar en gratis bloggplattform, då ska man välja Googles Blogger i stället.

Alla bloggplattformer ger möjlighet att använda egna domäner (t.ex. www.jannesblogg.se).

Att tjäna pengar på bloggandet
Det finns flera olika sätt att tjäna pengar på sitt bloggande:
Det vanligaste sättet är att sälja reklam utplacerat på väl valda platser på bloggen. Man får betalt av annonsörerna för varje person som klickar på, eller för varje person som ser dessa reklamlänkar, men det finns också möjligheter för mer avancerat samarbete med reklamfirman.  
AdSense
är Googles egna verktyg för att publicera annonser på internet. Sättet man som bloggare tjänar pengar här, är genom visningar av annonserna och antal klickar på dessa. AdSense är det i särklass mest använda verktyget, och anledning är att här tjänar man oftast mest pengar. Google har genom åren blivit väldigt kompetenta på att rikta reklamen till rätta personer och de bakomliggande funktionerna är tämligen avancerade.

Hur ska folk hitta till din blogg?
Enklast är att de kan Googla eller använda något annat sökverktyg.
Du kan skicka ett brev till alla dina vänner och ge dem adressen till din blogg, eller de kan prenumerera på din blogg genom ett så kallat RSS-flöde. Det flesta bloggplattformer inkluderar en orangefärgad RSS-knapp som läsarna kan klicka på om de vill prenumerera och då får de ett meddelande/mejl varje gång du skriver ett nytt inlägg på din blogg.

Kommentarer:
Bloggläsare kan kommentera innehållet i en blogg och det är normalt att bloggaren måste godkänna kommentarerna innan de publiceras på webbsidan. Det är praxis att bloggare, som inte godkänner en kommentar, kontaktar personen och förklarar varför kommentaren tagits bort.  

Mera information:
Webbsidan börja-blogga.se ger mycket råd och information.

SeniorNet Uppsala Januari 2917   Harley Thomas

 
Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn