SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1703 Bra gratisprogram

Arkiv > 2017

Gratis Program

Freeware: Kan laddas hem och användas helt gratis från internet. Alla delar av programmet är tillgängliga. Modifierad mjukvara måste vara ”freeware”.
Shareware: Gratis under en prövotid. Vissa delar av programmet kan vara otillgängligt under prövotiden. Programmet får inte bli modifierat.
Bloatware (av engelskans svällande vara):  Medföljande mjukvara som tar onödigt stor plats i minnet och som tillför en funktion som användaren inte efterfrågat.

Det finns hur många som helst gratisprogram på internet, men man ska vara försiktig och välja rätt webbplats om man ska undvika oönskat virus, programstillägg och reklam. Du kan kolla säkerheten på webbplatsen VirusTotal (www.virustotal.com). Kopiera internetadressen till den plats du vill undersöka. Klistra in adressen som URL i programmet VirusTotal som då skannar adressen med mer än 50 olika antivirusprogram.
Du kan även hitta gratisprogram i Windows 10-appen ”Store”, men då måste man ha ett Microsoftkonto.
När du installerar ett program, se upp för oönskade tillägg som följer med programmet. Du kanske måste sätta i eller ta bort en bock i en ruta någonstans. Läs noga vid varje steg av installationen så att du inte får någonting du inte vill ha.

Antivirus:
Det finns ett stort urval av antivirusprogram, så läs på internet och jämför.
Kolla vad som skannas för virus och när. Hur ofta uppdateras programmet? Är det helt gratis?
Några exempel som rekommenderas:
Kaspersky Free
AVG Free
Avira Free Antivirus
Bitdefender Antivirus Free Edition
Panda Free Antivirus

Anti-Ransomware/Malware
Ransomware är skadeprogram som smittar din dator, låser den och begär en lösensumma för att låsa upp den. 
Malware (sabotageprogram) kommer av de engelskans malicious software, och är ett samlingsbegrepp för datorprogram som installeras på en dator eller ett datornätverk utan administratörens samtycke.
Gratis program som bekämpar Ransomware och/eller Malware:
Bitdefender Anti-Ransomware
IOBit Malwarefighter
Malwarebytes Anti Malware
CryptoPrevent

Kontorsprogram:
Ett bra kontors program/paket ska innehålla ett Ordbehandlingsprogram, ett Kalkylbladsprogram och ett Presentationsprogram. Andra funktioner som kan vara önskvärda är: Ritprogram, Matematiksprogram, Databasprogram, E-postprogram, Almanack.
Det finns ”Office paket” som man kan installera på sin dator från internet och det dinns andra paket som kan användas ”online”, men då måste man vara uppkopplad till nätet hela tiden.
Några exempel som kan installeras:
WPS-office
Apache OpenOffice
LibreOffice

”Office” paket som användas ”online”:
Microsoft Office Online (https://office.live.com/start/Word.aspx)
Google Docs (https://docs.google.com)

PDF-läsare:
Det finns många gratis program för att läsa PDF-dokument, t.ex. Adobe Reader, Foxit Reader och Microsofts Läsare.

Lösenordhanterare:
En  lösenordshanterare är ett program som kommer ihåg alla dina lösenord. Du använder ett ”master”-lösenord och programmet gör resten. För mer information, läs webbsidan www.seniornetuppsala/manadsmoeten

Kommunikation:
Det finns många s.k. socialnätverk som man kan använda för att hålla kontakt med släkten och vänner, t.ex. Skype, Google Hangouts, Facebook, Twitter.

Video:
VLC är ett utmärkt gratisprogram för visning av filmer i alla format.
YouTube, som ägs av Google, är en källa till film av alla sorter. Programmet fungerar både som en sökmotor och en filmvisare.
Om du vill editera film/video, finns ett program, MovieMaker, som tidigare fanns som tillbehör i Windows. Idag kan det laddas ner från olika sajter på nätet.


Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn