SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1704 Visa bilder

Arkiv > 2017

Visa dina bilder på flera sätt

Inledning. ibland vill man presentera bilder från ett visst tillfälle eller på e särskilt tema för en större eller mindre publik, hemma eller borta. Det finns program som kan göra det proffsigt och snyggt, men enkelt. Vi skall titta på ett par alternativ. Men innan vi startar ett program behövs förberedelser.
Teknik. Det är bra att ha en större skärm än den som hör till datorn. Har du en projektor tillgänglig och en duk eller en vit vägg är det ett bra alternativ. Kopplar man med en VGA-kabel måste man ha en separat kabel för ljud. Med den modernare HDMI-tekniken ingår även ljud. En stor TV-skärm går utmärkt. Modernare apparater har nästan alltid uttag för HDMI. Det går att fixa även med äldre apparater, men är krångligare. Använd Tvn som skärm, inte som smart-TV, för du behöver datorns program. Från Tvn väljer du datorn med fjärrkontrollen och på datorn ställer man in skärmarna att visa samma bild.
Tänk och förbered bilderna. När det tekniska är löst kan vi ägna oss åt bilderna. Följ detta schema för att inte glömma något.
Bestäm hur du vill lägga upp presentationen
Skapa en ny mapp på skrivbordet för projektet och ge den ett passande namn.
Välj ut vilka bilder du vill ha med. Ta gärna med fler än du tänker visa, för att göra ett slutligt urval senare.
Hur många bilder skall du visa? Ett rullande bildspel med några sekunder för varje bild, kan innehålla fler bilder än ett där du vill kommentera bilderna mer ingående. 50 blir oftast väl mastigt, medan 10 känns för tunt.
Kopiera bilderna till mappen så du har originalen kvar på sina ursprungliga platser.
Gör ditt slutliga urval och ta bort de du inte vill ha med. Du bör undvika att ha flera med likartade motiv.
Redigera bilderna om du behöver. Enklast är att använda FastStone, som vi även använder till det enkla bildspelet. Du kan rita in pilar eller andra markeringar eller göra förbättringar av olika slag. Klona bort störande element är en bra idé.
Bestäm ordningen på bilderna. Döp om dem med visningsnumret först. Då hamnar de automatiskt i rätt ordning i mappen. Kom ihåg att den första måste börja med 01 och inte 1.
vill du göra ett bildspel, som växlar bilder automatiskt utan några kommentarer, är det lätt att använda vårt standardprogram för bildvisning FastStone. Det går att göra med andra visningsprogram, men de blir inte lika snygga och kan inte anpassas på samma sätt.
Ett enkelt bildspel med FastStone Image Viewer.
Öppna programmet och leta reda på din mapp i utforskaren som visas i det vänstra fältet.
Markera mappen och den öppnas med bild 1 i förhandsvisningen.
Klicka på knappen bildspel i översta verktygsraden. En inställningsruta dyker upp. Har du gjort ett bildspel i programmet tidigare så ligger de inställningarna kvar.
Bocka för de alternativ du önskar.
Bakgrundsfärg är den som visas utanför bilden, när den inte fyller upp skärmen. Klicka på remsan och du kommer till en palett, där du kan ställa in den färg du önskar.
Spela automatiskt ger automatisk bildväxling.
Slumpvis visning vill vi inte ha.
Slinga innebär att bildspelet startar om från bild 1när sista bilden visats.
Spela mappar betyder att programmet byter till nästa mapp i utforskaren. Dvs. du skulle kunna visa alla bilder i datorn. Det vill vi inte nu.
Sträck ut små bilder betyder att även bilder i låg upplösning visas på hela skärmen och då kan det synas pixlar.
Bildrendering vet jag inte vad det är. Jag ser ingen skillnad om jag har det förprickat.
Man kan välja att visa text som filnamn och hur den skall se ut.
Övergångar finns det massor att välja bland. Man kan ha flera olika som avlöser varandra.
Musik kan man få till från filer man har i datorn. Man letar upp den i inställningarna bredvid knappen.
Viktigt är hur länge man väljer att visa bilden. Man får känna sig för lite och prova. Mindre än 5 sekunder känns inte bra, men det får inte bli så man glömmer att titta.
När du ställt in som du vill ha det, startar man spelet genom att trycka på Spela. Inställningarna har sparats och kommer att köras när du väljer bildspel i vilken bildmapp som helst, tills du ändrar i inställningarna.  
När du vill visa det aktuella bildspelet vid ett annat tillfälle, söker du upp din bildmapp, öppnar den första bilden, går till menyn i överkant eller vänsterkant och trycker på Bildspel, så kommer inställningsrutan upp och du startar med Spela.
Man kan också spara bildspelet under Skapa. Där lägger man till alla bilderna i mappen och får det då som en exe-fil. Man kan anpassa med förklarande text och några knappar. Det betyder att du kan spara filen på ett usb och köra den på en annan pc, som inte behöver ha programmet. Men jag tror inte det fungerar på en Nac.
Bildvisning med kommentarer. Vill du visa bilderna i egen takt och kommentera till dem är det enklast att bara visa dem direkt ur mappen. De ligger ju i rätt visningsordning om du förberett som ovan. Har du FastStone som standardprogram för bildvisning, skall du inte öppna programmet först. Öppna mappen, öppna första bilden oh börja ditt föredrag. Med muspekaren, som nu är ett förstoringsglas, kan du visa och förstora vad du vill uppmärksamma. Gå till nästa bild genom att använda datorns piltangenter eller klicka på framåtpilen nere till höger eller rulla med mushjulet. På motsvarande sätt kan du naturligtvis gå bakåt också.
Presentation med Libre Office Impress. Med ett presentationsprogram kan man lägga till rubriker och text och även videoklipp. Man kan lägga bilderna var man vill och ändra storlek och ha olika bakgrunder. Det är inte lätt att hitta bland alla funktioner, men man får leta och prova sig fram och lära sig sitt program så småningom. PowerPoint från Microsoft är det vanligaste, och på vissa sätt lättare, men bildhanteringen är svårare. Vi använder Libre Office gratisprogram på våra kurser, och jag har använt det här. Det kan också köras på PpwerPoint.  För att bara visa bilder är en presentation onödigt krånglig, men för att berätta om t.ex. en resa och illustrera med bilder kan det vara roligt.

April 2017 Birgitta Avholm SeniorNet Uppsala ©


Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn