SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1710 Datorhjälp

Arkiv > 2017

Var finns hjälp att få?

Datorhjälpen för medlemmar i SeniorNet Uppsala.
SeniorNet Uppsala har drop-in för medlemmar med datorproblem. Det kommer att finnas ledare på plats för att hjälpa dig med datoranvändning, som att komma igång med program och hitta rätt i inställningar mm. Vi kan inte garantera att vi klarar allt, men kommer att försöka. OBS vi kan inte hjälpa dig med fel på datorn eller annan hårdvara.
Tid: tisdagar 12.30- 14.30. Så länge våra kurser pågår.
Plats: Storgatan 11, rum 11.
Avgiftsfritt och ingen anmälan, men det är bra om du tar kontakt i förväg och talar om vad du vill ha hjälp med, så vi kan förbereda oss lite.

Inbyggd hjälpfunktion i programmet
Det flesta program har en webbsida med hjälp. Klicka på F1 tangenten (ibland Fn + F1) för att öppna hjälpsajten.

Datortidningar

Om du prenumererar på en datortidning finns det ofta ett "online forum" där du kan logga in och ställa en fråga, eller du kan läsa vad andra har gjort i samma situation.

Google

Sökmotorn i Google är mycket kraftig och du kan säkert hitta artiklar om just dina problem. Öppna Googles webbsida och skriv i en enkel fråga: "Hur kan jag ..?" eller "Varför är ..?" Google är förvånansvärt bra på att förstå vad du behöver!

Kompis-hjälp

Be om hjälp från en kompis eller bekant som kan lite mer än du själv om datorer.
TeamViewer är ett datorprogram för fjärrkontroll och skrivbordsdelning. Det betyder att någon annan kan styra din dator från en annan plats, precis som om den personen satt framför din dator hemma hos dig. Programmet är helt gratis för icke-kommerciellt bruk.
Även Skype och Google Hangouts har "skrivbordsdelning" så att den person du pratar med kan se vad som står på din datorskärm.

Microsoft Windows hjälp
Klicka på Start knappen. Bläddra ner i listan av program och klicka på "Få hjälp".
Då kan du ge en kort beskrivning av problemet du har med din dator och sedan beställa hjälp från en av Microsofts egna experter över telefon eller "chatt". Teknikerna kan bra svenska och ger en bra service, med klara beskrivningar och tålamod. De kan även koppla upp direkt till din dator (med ditt godkännande) och fjärrstyra din dator.

Proffs-hjälp
För medlemmar i SeniorNet Uppsala: Vi får 15% rabatt på service hos ALINA. Det gäller både på deras verkstad och vid hembesök. Dessutom får vi möjlighet till telefonsupport. Företaget Hemfixare kommer och presenterar sina tjänster efter fikat.

RUT-avdrag

Hjälp med installation, underhåll och reparation av data- och IT-utrustning i hemmet ger rätt till skattereduktion om det gäller dator, surf-/läsplatta, smartphone, tv eller spelkonsol. Även hantering av kringutrustning som skrivare, skanner, modem, router, fiber- och nätverkskabel samt wifi-utrustning inkluderas i rutavdraget. Skattereduktion medges inte för mer avancerad programmering eller ombyggnad av IT-utrustning, och inte heller för utrustning som smarta vitvaror, brandlarm, inbrottslarm eller fjärrstyrda värmepumpar.

SeniorNet Uppsala oktober 2017 © Harley Thomas

Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn