SeniorNet Uppsala

Gå till innehållet

Huvudmeny

1809 Resor med datorns hjälp

Arkiv > 2018

Resor med datorns hjälp!
Vart och när.
Högsäsongen ger större utbud men ofta högre priser. När ni ska åka kan bestämmas av vädret, så kolla på internet (dag- och natt-temperatur). Finns det värme på rummet? Finns det risk för orkan eller cyklon?
Hur ska ni åka?
Flyg, tåg, buss, båt eller bil?
Charterresorna erbjuder ett begränsat val av destinationer, med garanterad standard, reseledare och guider. Allting är planerat för er – det är enkelt.
Egna planerade resor: Obegränsat utbud av destinationer och det kan vara billigare. Det finns inga garantier och resan kräver noggrann planering.
Pass och visum.
Kolla utgångsdatumet på passet. Många länder kräver att passet gäller under en viss tid efter planerad hemresa. Om nytt pass behövs, boka tid hos polisen i god tid – det kan vara långa väntetider!
Behöver du visum? Om ni reser med ett resebolag är det vanligast att de fixar visumet, men kolla! Om ni själva måste ordna ett visum, gör det i god tid och kolla alla krav på konsulatets webbsida.
Pengar:
Växla pengar i god tid och spara kvittot, så att du får samma växlingskurs när du växlar tillbaka efter resan. Dela upp pengarna så att alla inte ligger på en plats. Det finns ficktjuvar överallt och de vet att turister har gott om pengar!
Kolla avgifterna på bankkortet på banken eller på internet. Det finns stora skillnader mellan olika märken av kort. Notera telefonnummer för spärrning av kortet ifall du tappar det. Om du har flera kort, ha de på olika platser. När du använder kortet utomlands, välj att betala i den lokala valutan och inte i svenska kronor – det blir billigare!
Biljetter:
Kolla priserna genom en webbsida som tittar på flera resebolag, t.ex. momondo.se, supersavers.com, flygresor.se, kiwi.com, m.m. Titta sedan på de individuella resebolagens egna webbsidor och välj ”månadskalender” så att du kan hitta billigaste dagarna när du ska resa.
Om er resa inkluderar många etapper  eller ”stop-over”, kan det löna sig att gå till en resebyrå eftersom de ofta kan förhandla fram ett bra ”paket-pris”.
Skaffa ett ”frequent flyer”-kort för det bolag du skall flyga med. Du får poäng till nästa resa och ofta får du bättre hjälp om det blir förseningar eller inställningar.
Tänk på alla aspekter på resan: total kostnad, avgångs- & ankomsttider, vilken flygplats/hamn/station, transport till & från flygplats/hamn/station, total restid, mellanlandningar.
Försäkring:
Kolla din hemförsäkring eftersom den kan täcka dina behov. Om resan tar längre än 45 dagar kan du behöva en extra (privat) försäkring och det blir dyrt, speciellt om du är äldre än 70 år.
Skaffa ett Europeiskt sjukförsäkringskort om resan är till ett europeiskt mål. Det ger dig samma skydd som du har här hemma. Du kan beställa kortet på www.forsakringskassa.se
De flesta kreditkort ger avbeställningsskydd om du betalar minst 70% av resekostnad med kortet. Vissa kort täcker även självriskeliminering för hyrbil.
Medicin:
Ha alltid all medicin som du behöver för minst en vecka i ditt handbagage och totalt ska du ha mediciner så att de räcker en extra vecka ifall att din returresa blir försenad.
Ta med en lista av alla dina mediciner som du kan få från apoteket eller webbsidan 1177.se
Om medicinen klassas som en drog eller liknande, ska du ha ett intyg från din läkare.
Om du behöver medicinsk utrustning, bär den då i en separat väska som du ska ta som extra handbagage. Vikten av den utrustningen ska inte räknas som en del av din totala bagagevikt.
Kartor:
Om du tar med en smart telefon eller surfplatta (android eller iPhone), se till att du har Google Maps installerade. Det är mer än bara kartor – du kan få vägbeskrivningar, transport tidtabeller, turist information och även hitta andra personer (familjemedlemmar eller vänner). Ladda ner de kartor du behöver innan du åker hemifrån, då kan du läsa kartorna ”offline” och behöver inte vara uppkopplad  till internet hela tiden.
Boende:
Det finns många bra webbsidor där du kan hitta och jämföra platser där du kan bo, t.ex. hotels.com, booking.com, momondo.com, trivago.com, m.m.
Du kan även hitta eget boende som lägenhet eller hus på webbsidorna: airbnb.com och tripadvisor.com
Mobiltelefon:
Nu finns det inga ”roaming fees” inom Europa, så nu kan du ringa och sms:a för samma kostnad som du har hemma. Även surfing på internet ska vara samma men mängden datatrafik kan vara begränsad. Kolla villkor som din leverantör erbjuder.
Stäng av mobilnätet utanför Europa och använd endast WiFi
Var försiktig med s.k. gratis WiFi och använd endast WiFi uppkopplingar som du kan lita på, t.ex. i ett privat hem eller på ett etablerat hotell.
Köp ett ”lokalt” SIM-kort om du behöver ringa ofta.
Lär dig hur du ska koppla upp till ett WiFi-nätverk och lär dig hur du ska sätta på/av ”flight-mode” som man alltid ska ha när man är på ett flygplan.
Appar som är bra att ha när man reser:
Google maps
AirBnB – hyr hus, stuga eller lägenhet
TripAdvisor – boende, restauranger, turist information, m.m.
Google translate – översättningar, skriva eller tala in
GateGuru – flygplats information
SeatGuru – hitta bästa stolen på flygplanet
XE currency – översätta valutor, m.m.
ConvertPad – olika måttsystem
Kalkylator
Ficklampa – men ladda ner bara appar som är godkända
Magnifier – förstoringsglas
Väder – klart.se – yr.no – accuweather.com
PortableApps
Om du vill använda andras dator när du är ute och reser och vill använda dina favoritprogram kan du ladda ner ett program från PortableApps.com och spara den på ett USB-minne. Med huvudprogrammet, PortableApps, kan du installera alla de program du behöver, i komprimerat format. När du jobbar på någon annans dator, stoppa i din PortableApps USB och kör de program som du är van med (och på svenska, förstås). Du lämnar inga spår efter dig på den främmande datorn eftersom du jobbar endast med ditt eget program på USB-minnet.
VPN
Virtuellt privat nätverk (VPN) är en teknik som används för att skapa en säker förbindelse eller "tunnel" mellan två punkter i ett icke-säkert datanätverk (till exempel Internet).

VPN ger dig säkerhet till militär standard, eftersom du blir helt anonym på nätet. Du kan även ”låtsas” att du är i ett annat land så att du kan nå sajter som annars är stängda till dem som befinner sig i ett annat land än det land i vilken sajten är baserad.
Det finns gratis VPN-program, men det är rekommenderat att du använder ett etablerat program som ger bästa skydd. Ett bra VPN-program kostar 25 kronor per månad och uppåt, beroende på längden av abonnemanget.
Rekommenderade VPN-program:
NordVPN, ExpressVPN, CyberGhost, PrivateVPN, HideMyAss, TrustZone, IPvanish, m.m.
  

 
 
Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn